BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Câți fermieri au primit până acum bani de la APIA și cine mai are de așteptat

17 aug. 2016

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat în ce stadiu se află plata subvențiilor

APIA a anunțat că a reușit să plătească 96,5% din totalul cererilor pentru subvenții în agricultură. Din cele 944.075 de cereri unice de plată pentru campania 2015, autoritățile au rămas cu un rest de aproape 33 de mii de cereri în curs de autorizare. Dintre acestea, peste 15.500 de cereri au rămas fără nici un ban primit deocamdată, pe nicio schemă de plată.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plată 1,868 miliarde de euro, din care a plătit fermierilor 1,854 miliarde de euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, respectiv Bugetul Național. La aceste sume se adaugă și 15,5 milioane de euro, plăți pentru Măsura 214.

Fermierii care nu au văzut nici un ban până acum de la APIA ar putea primi subvențiile abia la toamnă, din cauza erorilor. Mulți dintre ei au culturi distruse de secetă și se află în imposibilitatea de a achiziționa inputuri precum produse de protecție a culturilor . Funcționarii APIA spun că există mai mulți factori care au împiedicat buna desfășurare a plăților: necesitatea prezentării unor documente doveditoare suplimentare, fermieri care nu au putut prezenta diverse acte doveditoare, a documentelor de vânzare și livrare sau lipsa unor crotalii solicitate la plată în mai multe cereri.

Pe lângă acestea, APIA mai dă vina și pe întârzierea alimentării conturilor APIA cu sumele din FEADR și imposibilitatea reinstrumentării unor cereri cu solicitări în sector zootehnic, erori operaționale ale sistemului informatic, erori privind lipsa sau inversarea unor cifre din crotalie sau performanța scăzută a aplicației informatice din cauza volumului mare de accesări a infrastructurii și resurselor hardware necorespunzătoare.

Mergi sus