Ce facem cu fragmentarea și performanța agricolă?

EDITORIAL Bulgaria ne-a depășit deja în ceea ce privește comasarea micilor ferme

”Când fu Tică, nu fu Tache” este o expresie care pare să definească destul de bine agricultura românească și nu numai. Deși avem una dintre cele mai mari suprafețe arabile din Europa, ineficiența acestui sector este și ea în top la nivel european. Marea majoritate a fermelor produce mai mult pentru consum propriu, astfel că mare parte din populație muncește pământul doar pentru nevoile proprii, iar contribuția la PIB și valoarea adăugată în economie este una jenantă în raport cu potențialul.

De zootehnie nici nu mai vorbim, în condițiile în care importăm masiv carne și produse lactate. La capitolul irigații nu are sens să mai facem decât o mențiune: importăm masiv și fructe și legume. Dimensiunea medie a unei ferme românești a rămas la un nivel patetic, iar Bulgaria ne depășește deja la acest capitol. În continuare, lipsa de organizare la nivel național ne împiedică să atingem un potențial uriaș și să rămânem prizonierii unei agriculturi de subzistență.

Producem ca să consumăm

În prezent, peste 80% dintre fermele românești produc mai mult pentru consum, circa 22% din populație lucrează în agricultură, iar contribuția la PIB a agriculturii este de circa 5%, potrivit datelor Eurostat. Sunt cifrele unei ineficiențe înfricoșătoare, greu de imaginat în Uniunea Europeană (UE), în secolul 21, când goana după eficiență și utilizare corectă a potențialului agricol se desfășoară în plină viteză.

România are cele mai multe și cele mai mici exploatații agricole din UE, cu circa 33% din numărul total de exploatații agricole și cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul uniunii, de 16,6 ha. Vecinii noștri bulgari ar trebui să fie un model pentru noi pentru că ne-au depășit deja, având o dimensiune medie a fermelor de circa 5 ori mai mare.

Prețul nedorit: importăm masiv alimente și așteptăm ploaia

La capitolul zootehnie nu stăm deloc grozav, iar de problema importurilor masive de carne și lapte nici nu mai menționăm. În ceea ce privește sistemele de irigații, problema este deja veche de 30 de ani, iar investițiile de câteva zeci de milioane de euro sunt o picătură de apă într-un deșert. Astfel că rămânem în deviza ”producem ca să consumăm”, iar asta vine cu un cost enorm: deficit comercial de aproape 2 miliarde euro, pe zona de produse agro-alimentare, în 2020.

Importurile masive de alimente pun o presiune enormă pe deficitul comercial al întregii țări și pe devalorizarea monedei naționale, cu consecințe negative importante asupra întregii economii. Practic, degeaba suntem buni pe anumite sectoare și reușim să exportăm, dacă ”ce luăm pe mere, dăm pe pere”.

Oameni competenți în agricultură?

Problema educației în România este deja cronică, în condițiile în care 42% dintre copiii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, iar media europeană este de 20%, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare si Analize Educaționale. Aceștia, deși pot citi un text, nu reușesc să înțeleagă informația dobândită și nici să o folosească pentru a rezolva probleme simple, cotidiene. Nici în agricultură nu stăm prea bine la acest capitol, în condițiile în care deficitul de specialiști este mare, iar multe măsuri se iau ”după ureche”.

O cauză importantă aici o reprezintă, firesc, exodul spre țările din Centrul și Vestul Europei, unde munca lor este mult mai bine răsplătită. Aici, cine să le dea salarii mari? Marile ferme care-și permit să plătească bine oamenii sunt relativ puține, la fel și pozițiile deschise în cadrul marilor companii active în zona agro-alimentară. Și cine să mai angajeze specialiști, fermele de subzistență? Și în agricultură, ca și în alte domenii, e valabil dictonul ”cât dai, atât primești”. Fără investiții, fără un plan național coerent, fără irigații și fără specialiști, putem să ne lăudam cu o suprafață arabilă mare mult și bine, rezultatele tot acestea vor rămâne.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Ei înfruntă zilnic neprevăzutul BASF spune din nou #MulțumimFermierilor

Susținem micii legumicultori și pomicultori români. Le premiem eforturile și le mulțumim pentru ceea ce fac pentru noi. Premii în valoare totală de 10.000 euro

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus