BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor

26 apr. 2018

APIA a anunțat recent modificări

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are vești bune pentru fermierii care nu au apucat deocamdată să își depună cererea unică pentru subvenție. APIA a emis un comunicat prin care anunță că va avea program normal de lucru în zilele de 30 aprilie și 1 mai, pentru a asigura continuitatea procesului de primire a cererilor unice de plată pentru campania din 2018.

Până la această oră, APIA a primit 558.183 de cereri unice, pentru o suprafață de peste 2,38 de milioane de hectare. Conducerea APIA a luat decizia de a funcționa în program normal, chiar dacă zilele de 30 aprilie și 1 mai ar fi trebuit să fie libere pentru funcționari, deoarece data limită de depunere a cererilor unice de plată este 15 mai 2018. Zilele lucrate se vor recupera, în condițiile legii.

Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăți derulate de APIA este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cererile pentru suprafaţe mai mari de 50 hectare de teren agricol se depun la Centrele județene APIA, în timp ce pentru suprafețe mai mici sau egale cu 50 de hectare de teren agricol, cererile se pot depune și la centrele locale. De asemenea, reprezentanții APIA îi roagă pe fermieri să se prezinte la data și ora la care au fost programați. Există însă județe precum Vaslui, unde reprezentanții APIA anunță că fermierii pot depune cererile de subvenție și fără programare. Șeful APIA Vaslui, Răzvan Arteni, le transmite fermierilor că se primesc și cereri pentru suprafețe mai mari de 10 hectare, cereri pentru ovine, bovine sau capre, conform AgroInfo.

Fermierii sunt nevoiți să facă o vizită în plus la ANAF

O veste neplăcută vine însă de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Producătorii agricoli trebuie să se prezinte la ANAF, chiar dacă au depus deja declarațiile pentru normele de venit. Motivul este modificarea recentă a legislației. Mai exact, declarațiile fiscale au fost comasate pe 16 martie în noua Declarație Unică de venituri.

Deși au apucat deja să depună declarațiile 600 și 221 sau 220, fermierii se văd nevoiți să mai facă un nou drum la ANAF pentru a-și declara veniturile în noua formă adoptată recent. Totuși, ei pot face acest lucru până pe 15 iulie 2018. Termenul este valabil doar pentru anul acesta. Începând de anul viitor, contribuabilii vor trebui să depună Declarația Unică de Venituri până pe 15 martie. În noua declarație sunt comasate și formularele 221 (normele de venit în agricultură), 220 (venitul estimat/norma de venit n.r) sau 600 (stabilirea contribuțiilor CAS și CASS).

Mergi sus