BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ce surprize ne rezervă vremea în luna mai

19 mai 2016

Vezi prognozele pentru cele mai importante zone ale țării până la finalul lunii


Fermierii din întreaga țară sunt atenți în această lună atât la starea culturilor, cât și la prognozele meteorologilor, după ce ploile din ultima vreme au întârziat în multe regiuni ale României campania de primăvară. În alte zone, seceta și-a spus cuvântul, iar mulți fermieri se gândesc deja să renunțe la culturile de porumb în favoarea unora mai rezistente.


Pentru următoarea perioadă, meteorologii prognozează ploi sub formă de averse pentru cele mai multe zone ale țării, cu temperaturi normale, între 20-24°C. Ultima parte a lunii va aduce vreme răcoroasă în Muntenia, cu o medie a temperaturilor minime de 7°C și 18°C pentru cele maxime. În perioada imediat următoare temperaturile vor crește treptat, până spre 24°C. Vor fi ploi sub formă de averse pe ari extinse până pe 29 mai.


Moldova va cunoaște temperaturi scăzute, sub normalul perioadei, cu valori medii de 13-18°C. Acestea vor crește însă treptat, începând din data de 19 mai. Noaptea, media minimă va fi de 6-8°C, în ușoară creștere spre finalul lunii. Ploile își vor face și ele apariția, în special săptămâna viitoare. Tot răcoros va fi și în Dobrogea, unde regimul termic se va menține sub limitele climatologice. Ploile în schimb s-ar putea semnala doar local, după 24 mai.


Vezi când poți aplica tratamentele de protecție a plantelor în funcție de vreme


Pentru Oltenia, prognoza meteo arată temperaturi mai mici decât normalul, de maxim 16-18°C. Vremea va fi răcoroasă și pe timpul nopții, cu minime de aproximativ 6°C. Temperaturile vor crește ușor în ultima parte a intervalului de prognoză, cu probabilitate mare de apariție a ploilor sub formă de averse. Până atunci însă, ploile vor fi locale, slabe cantitativ și sporadice. Și în Banat și Crișana va fi răcoare, cu valori medii de 14-17°C ale temperaturilor maxime și 5-7°C pentru temperaturile minime. Vremea se va încălzi însă ușor începând de săptămâna viitoare, dar ploile vor veni în special sub formă de averse în ultimele două săptămâni ale lunii.


Vremea va fi destul de rece și în Transilvania. Media temperaturilor maxime va fi de 13-17°C, în vreme ce minimele se vor încadra în intervalul 2-6°C pe timpul nopții. Vremea se va încălzi treptat după data de 20 mai, iar temperaturile se vor apropia de mediile climatologice normale. Ploile vor fi moderate cantitativ spre finalul lunii mai. Va fi mai frig decât normalul și în Maramureș, cu medii maxime de 13-15°C și minime de 3-7°C. Vremea se va încălzi după data de 19 mai, ajungând spre 19-22°C săptămâna viitoare. Ploile vor fi în general slabe cantitativ în ultimele două săptămâni ale lunii mai.


Ca fermier, poți să-ți planifici eficient momentele de aplicare a tratamentelor cu fungicide sau alte produse de protecție a plantelor, fără să te mai îngrijorezi că vremea poate să îți strice calculele. Vezi prognoza detaliată și sfaturile de aplicare a tratamentelor pentru plante în secțiunea ”Vremea”, pe site-ul BASF Agroportal.

Mergi sus