BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ciobanii vor relua protestele: ”Vom bloca drumurile naționale!”

2 feb. 2016

Crescătorii de animale acuză autoritățile de încălcarea protocolului semnat în decembrie

Legea vânătorii agită iar spiritele. Reprezentanții crescătorilor de oi și capre amenință că vor ieși din nou în stradă. Sunt nemulțumiți că autoritățile nu au respectat protocolul încheiat în decembrie. Oierii vor să ajungă acum direct la premierul Dacian Cioloș.

”Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului au convenit modificarea legii 407/2006 fără a ne consulta. Vor interzicerea pășunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie și un număr de șase câini pentru zona de munte, patru pentru deal și trei la câmpie. Noi nu suntem de acord cu această modificare. Crescătorul de oi ar trebui să aibă posibilitatea de a stabili singur de câți câini are nevoie”, spune Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Capre.

Oierii mai cer și demiterea directorului Direcției Zootehnice din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Neață, pe care îl consideră responsabil de aprobarea acestor modificări fără consultarea crescătorilor de animale. Ciobanii au mai protestat și pe 15 decembrie la București. Parlamentarii au suspendat atunci din lege articolele controversate, la presiunea miilor de protestatari din stradă.

Irimescu: Crescătorii de animale vor primi banii în mai-iunie

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, promite însă că va discuta propunerile împreună cu reprezentanții crescătorilor de animale. ”Săptămâna aceasta ne vom întâlni cu oierii. Sper să găsim cea mai bună soluție, astfel încât crescătorii de ovine și ceilalți fermieri să nu intre în conflict”, spune ministrul, conform AgroIntel.

Irimescu le-a dat însă și o veste proastă crescătorilor de animale. Aceștia vor primi ajutoarele naționale tranzitorii și sprijinul cuplat abia înspre vară, în mai sau iunie. ”Vom plăti mai întâi banii pe suprafață pentru sectorul vegetal și apoi crescătorii, în perioada mai-iunie”, spune ministrul agriculturii. Ca și în cazul plăților finale, crescătorii de animale arată cu degetul tot înspre APIA, mai exact spre lipsa unui modul software pentru zootehnie, pe care Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură încă nu l-a cumpărat. APIA ar trebui să finalizeze plățile directe până la sfârșitul lunii iunie.

Mergi sus