BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Comisia Europeană a aprobat pachetul de sprijin pentru viticultori

Ce presupun măsurile adoptate

Pandemia a afectat serios sectorul viti-vinicol, prin închiderea activității HoReCa. Viticultorii s-au trezit brusc cu stocuri, fără cerere și cu o cultură care nu așteaptă pe nimeni în creșterea sa. Consumul din retail sau casnic nu a putut susține nici pe departe această scădere, așa că viticultorii s-au văzut nevoiți să apeleze la măsuri disperate pentru a supraviețui.

Însă Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri excepționale pentru a sprijini acest sector, introducând, printre altele și plăți în avans pentru distilarea sau depozitarea de criză. Printre aceste măsuri se numără și derogarea temporară de la normele UE în ceea ce privește concurența. Conforma articolului 222 din regulamentul OCP, Comisia Europeană poate adopta astfel de derogări temporare în situații de dezechilibru grav al pieței. Concret, prin această derogare, operatorii se pot auto-organiza și își pot pune în aplicare propriile măsuri de piață pentru nu mai mult de șase luni.

De asemenea, contribuția UE la toate programele naționale de sprijin va fi mărită până la 70 de procente, asigurând un sprijin financiar vital fermierilor. O a treia măsură dă țărilor europene posibilitatea de a efectua plăți în avans pentru distilarea și depozitarea de criză. Sumele pot ajunge până la 100%, permițând astfel țărilor să folosească în întregime fondurile alocate.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Mergi sus