BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Comisia Europeană a respins argumentele pentru Legea 51% produse românești

9 dec. 2016

Următorul pas este declanșarea procedurii de infringement pentru România

Controversata lege prin care marile magazine sunt obligate să asigure cel puțin 51% produse agroalimentare românești la raft nu a fost pe placul Comisiei Europene. Aceasta a respins argumentele aduse de autoritățile române, a închis dosarul inițial și urmează să declanșeze procedura de infringement pentru România.


Modificările au fost promulgate de președinție pe 11 iulie, iar legea trebuie să intre în vigoare în jumătate de an de la promulgare, timp în care Guvernul are obligația de a elabora și normele de aplicare. Astfel, comercianții cu cifre de afaceri mai mari de două milioane de euro sunt obligați să folosească lanțul scurt de aprovizionare și să asigure 51% produse românești din categoriile: legume, fructe, carne, lactate, ouă, miere și panificație, cu excepția lunilor de iarnă. În perioada decembrie-februarie, magazinele pot vinde până la 70% produse din import.


Comisia Europeană s-a sesizat și a cerut informații suplimentare încă din această vară, conform Profit.ro. În dosarul EU PILOT se arată că această lege violează principiul circulației libere a mărfurilor. Modificarea Legii 321/2009 nu interzice importul produselor agroalimentare din alte țări membre ale UE, dar afectează comercializarea acestor produse și poate restrânge libertatea de circulație a acestora.


Comisia Europeană nu a fost mulțumită de răspunsul autorităților române


Nevoite să îți expună punctul de vedere, autoritățile române au motivat modificarea legii prin presiunile mediului economic și puterea inegală de negociere a unor agenți economici care poate afecta lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare. Mai mult reprezentanții autorităților române au dat vina și pe practici comerciale neloiale care ar afecta stabilitatea operatorilor economici. În plus, partea română a amintit că unii dintre marii retaileri au promovat din proprie inițiativă branduri românești proprii. Astfel, modificarea legii ar urma să creeze un echilibru în piața românească, prin instituirea unui lanț alimentar scurt.


În motivarea lor, autoritățile române spun că viitoarele norme metodologice de aplicare a legii 321/2009 vor respecta standardele Uniunii Europene și vor avea drept scop promovarea produselor proaspete. În plus, acestea vor armoniza relația dintre retaileri și producători, cu scopul de a sprijini dezvoltarea celor din urmă, de a evita migrația forței de muncă și pentru a încuraja investițiile. Conform Profit.ro , autoritățile au primit o avertizare, chiar din luna iunie, potrivit căreia legea contravine tratatelor europene și există riscul ca aceasta să declanșeze o procedură de infringement pentru România. Drept urmare, Comisia European a respins argumentele aduse de români, justificând că ”răspunsul este foarte general și nu infirmă problemele identificate”, iar dosarul EU Pilot a fost închis nesoluționat, ceea ce va genera declanșarea procedurii de infringement.

Mergi sus