Consumul de îngrășăminte este în creștere

Ce spune noul raport Eurostat

Fermierii din UE folosesc cu 8% mai multe îngrășăminte minerale în agricultură, comparativ cu 2010, arată cel mai nou raport Eurostat. Datele, valabile pentru anul 2020, indică un consum de peste 11 milioane de tone.

Creșterea vine în special din zona consumului de îngrășăminte pe bază de fosfor, având o medie de 1,2 milioane de tone, în timp ce consumul de îngrășăminte pe bază de azot a rămas relativ constant, la un nivel mediu de 10 milioane de tone, arată datele statistice.

Cel mai mare grad de folosire a îngrășămintelor se înregistrează în țările europene care sunt și cei mai mari producători agricoli: Franța, Germania, Polonia și Spania. Țările din Estul Europei vin însă tare din urmă. În ultimii 10 ani, țări precum Bulgaria, Ungaria și România au avut cel mai semnificativ avans în cazul utilizării de îngrășăminte cu azot. Consumul de îngrășăminte cu fosfor a avut cel mai mare avans în Ungaria, Bulgaria și Letonia.

În alte țări însă, consumul de îngrășăminte minerale tinde să scadă. Este exemplul Germaniei, respectiv al Olandei. Consumul de îngrășăminte ar putea scădea și mai dramatic în acest an, din cauza războiului din Ucraina și al efectelor sale, precum creșterea galopantă a prețului gazelor naturale necesare pentru producție.

Mergi sus