Cotațiile principalelor culturi dau tot mai multe emoții fermierilor

Care sunt principalii factori ce influențează prețul grâului, porumbului și rapiței

Ca urmare a raportului Departamentului de Stat în Agricultură din SUA (USDA), piețele futures au răspuns cu o scădere bruscă a prețurilor: grâul și porumbul, precum și soia și rapița, toate au cunoscut o scădere semnificativă.

Producția mondială de rapiță contribuie la creșterea aprovizionării cu uleiuri. Numai producțiile de rapiță din Rusia și Ucraina 2022/23 sunt prognozate la 2,8 respectiv 3,2 milioane de tone. Ucraina exportă în mod tradițional cea mai mare parte a recoltei de rapiță în UE, însă exporturile sunt acum amenințate de invazia rusească.

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Perspectivele nu arată foarte bine

Unul dintre cei mai mari producători de grâu, Ucraina, se confruntă cu dificultăți majore, atât în privința suprafețelor cultivate care au fost distruse, care nu au putut fi înființate sau care nu mai pot fi recoltate în condiții de siguranță, dar și în privința condițiilor de export în contextul blocajului naval impus de Rusia. Astfel, suprafața recoltată este estimată în scădere cu 1.6 milioane de hectare, comparativ cu sezonul trecut, când s-a ridicat la 5.9 milioane de hectare. Și cotațiile grâului se mențin ridicate, ceea ce pune probleme atât țărilor sărace, care importă mai puțin, cât și economiilor dezvoltate, prin amplificarea inflației dată de creșterea prețurilor la produsele obținute din grâu. Chiar dacă ultima lună a adus scăderi și chiar o stabilizare a prețurilor în jurul valorii de 335 €/tonă, perspectivele se mențin incerte pentru cereale.

Cotațiile porumbului se mențin ridicate de când Ucraina a fost invadată de Rusia. Creșterile sunt valabile atât pentru porumb, cât și pentru cereale, și s-au menținut la un nivel ridicat pe majoritatea burselor agricole. În plus, cotațiile cunosc și un nivel ridicat de volatilitate. După o scădere semnificativă la început de iulie, bursele au văzut creșteri tot mai mari, iar ultimele tranzacții s-au încheiat la valori de peste 329 €/tonă.

Și cotațiile oleaginoaselor au crescut la niveluri record în ultimele săptămâni, având drept cauze creșterea galopantă a inflației și o preocupare tot mai mare pentru asigurarea securității alimentare a țărilor. Incertitudinea echilibrului cerere-ofertă se menține la un nivel ridicat în această perioadă din cauza conflictului din țara vecină. Calitatea recoltei de rapiță a dus însă rapid prețul în jos. Cotațiile s-au stabilizat abia în ultima săptămână, iar tranzacțiile s-au încheiat la valori de peste 674 €/tonă.

Producția mondială de cereale pentru furaje în 2022/23 este estimată că va atinge 1.475 de milioane de tone, în scădere cu peste 22 de milioane de tone comparativ cu anul precedent. Mare parte din scăderea de 1.5% este cauzată de condițiile din SUA, factorii climatici și declinul produs de război în Ucraina, unde se estimează o reducere de 31% a suprafeței recoltabile.

Află în timp real cotațiile bursiere pentru principalele culturi, folosind instrumentul interactiv de la BASF .

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus