Cotațiile bursiere agricole, în scădere moderată

Vezi cu cât se tranzacționează acum pe bursă

Deși la mijlocul lunii noiembrie cotațiile rapiței era de 710€/tonă, prețul este într-o scădere moderată, ajungând la 673€/lună pentru contractele cu livrare în luna februarie. Pentru livrările din luna mai, prețul este de 648 euro, în timp ce pentru tranzacțiile pentru contractele cu livrare în una august s-au închis la 566 euro pe tonă.

Au fost creșteri la prețurile spot în Germania care au ajuns până la valori maxime de 718 €/tonă, existând diferențe între zone. Totuși, creșterea prețurilor a fost încetinită de perspectiva unui 2022 promițător din punct de vedere al recoltei.

Pentru șrotul de rapiță prețul mediu era de 312 €/tonă, mai redus față de începutul lunii, din cauza interesului relativ redus de cumpărare, problemelor de transport și a întârzierilor cu livrarea. Interes în scădere se poate observa și în privința contractelor pentur uleiul de rapiță, unde tranzacțiile se situează în jurul valorii de 1605 €/tonă FOB pentru livrarea în luna noiembrie.

Producția mondială de rapiță a fost estimată la peste 67 de milioane de tone, în timp ce țările Uniunii Europene au produs aproape 16,3 milioane de tone în acest an. Producție UE se estimează că va crește în 2022 la peste 17 milioane de tone. Estimarea este totuși mai mică decât media pe ultimii cinci ani a producției UE, de 17,54 milioane de tone.

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Cum evoluează cotațiile pentru grâu și porumb

Bursele internaționale resimt scăderi și pentru cotațiile cerealelor și porumbului. La Bursa MATIF bursa de cereale a închis la grâu cu o cotație de 299,25 €/tonă, în scădere cu 6.25€, pentru contractele cu livrare luna viitoare. Pentru contractele futures cu livrare în martie, cotația a fost de 302.75 €/tonă, iar pentru livrarea în luna mai a fost de 301.25 €/tonă. În România, prețurile la grâu s-au încadrat săptămâna trecută între 1177 și 1250 lei/tonă pentru grâul de panificație, respectiv între 1086 și 1270 lei/tonă pentru grâul furajer.

Și cotațiile porumbului au înregistrat scăderi. Astfel, contractele cu livrare în ianuarie s-au încheiat la un preț de 254.25 €/tonă, în scădere cu 5.25 €. Pentru livrarea în luna martie prețul a fost de 254 €/tonă. Chiar și așa, porumbul se tranzacționează la un preț cu peste 30% mai mare comparativ cu 2020. Pentru România, prețurile porumbului s-au plasat între 948 și 1087 lei/tonă în săptămâna anterioară.

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus