Cotațiile bursiere agricole au revenit pe creștere

Vezi cum se tranzacționează acum grâul, rapița și porumbul

După o perioadă în care cotațiile bursiere s-au apropiat de valorile minime, fermierii s-u bucurat să vadă că principalele culturi au revenit pe creștere. Cea mai bună evoluție a avut-o grâul.

Creșterea prețurilor la grâu pe bursa Euronext a fost generată de achizițiile Egiptului, pentru livrări din august până în luna octombrie. În momentul de față, grâul se tranzacționează la bursa din Paris cu 356,75 €/tonă, conform instrumentului interactiv pentru monitorizarea cotațiilor bursiere de pe site-ul BASF.

Și porumbul a avut o evoluție bună, cotațiile crescând de pe 28 iunie. Una dintre cauze este modificarea rating-urilor cu 3 puncte procentuale, respectiv la 67%, de la ”bun” la ”excelent” de către Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA). Cea mai recentă cotație a porumbului pe bursa Euronext este de 303.50 €/tonă.

Rapița își revine și ea, dar creșterea este timidă, de doar 0,29%. În momentul de față, tona de rapiță se tranzacționează cu 683 €/tonă. Cel mai slab moment a fost pe 23 iunie, când cotațiile au scăzut până aproape de 660 €/tonă.

Fermierii români, afectați de prețurile de speculă

În România, campania de recoltare la cereale a început, însă nu toți fermierii sunt mulțumiți. Mulți dintre agricultorii mici și mijlocii, care nu au soluții de depozitare, sunt nevoiți să vândă la poarta fermei, la prețuri de speculă, impuse de unii traderi.

Deși este un fenomen specific acestei perioade, prețurile propuse la poarta fermei au scăzut chiar și la 1,55 lei/kg, conform AgroTV . Unii fermieri se plâng că prețurile care li se oferă sunt chiar mai mici, de 1300 lei/tonă. Chiar dacă prețurile vor crește cu cât ne apropiem de finalul de an, situația de acum este agravată de blocarea recoltării în multe zone, din cauza blocajelor de pe Dunăre și la Marea Neagră. Astfel, fermierii care au recoltat și sunt nevoiți să vândă acum producția riscă să iasă în pierdere, conform celor declarate în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la televiziunea AgroTV.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium
Mergi sus