Cresc cotațiile rapiței și porumbului la bursă

Care sunt cauzele și ce pot face fermierii români pentru a profita

Cotațiile rapiței au atins un nivel record, de 1018 euro/tonă la bursa de la Paris. Cotațiile au crescut cu 14 euro, comparative cu ultima zi bursieră, pentru contractile cu livrare în luna mai. Prețurile sunt cu aproape 92% mai mari comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut și sunt o reacție la cotațiile bune ale petrolului tranzacționat pe bursele din SUA. De altfel, cotația rapiței înregistrată pe 19 aprilie este și cea mai mare din istoria bursei de la Paris.

Și prețul porumbului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Cotația pentru contractele cu livrare în luna mai a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani la bursa de la Chicago. O tonă de porumb s-a tranzacționat cu peste 411 dolari, cu 71,4% mai mult comparativ cu 2020.

Creșterile sunt influențate masiv de războiul din Ucraina. Aceasta este unul dintre marii exportatori de cereale. Problemele anunțate de fermierii ucraineni, care nu mai au unde să-și stocheze producția de cereale, precum și autoritățile care estimează dificultăți de export, au făcut ca jucătorii pe bursă să parieze pe costuri mai mari ale contractelor futures, precum și pe o creștere a cererii de porumb, ca substitut pentru grâu. Nu este singurul factor însă, prețul fiind influențat și de seceta cu care se confruntă partea de vest a Statelor Unite, un alt mare producător de porumb.

Rapița și porumbul nu sunt singurele care au înregistrat prețuri crescute. Cotațiile la cereale sunt și ele în creștere, atât pe termen scurt, cât și mediu și lung. Și soia s-a tranzacționat pe bursele din Statele Unite cu peste 630 de dolari pe tonă, la un nivel cu peste 18% mai mare decât anul trecut.

Suprafață mare, producție mică

Și fermierii români ar putea profita, având în vedere că țara noastră deține cea de-a 5-a suprafață agricolă din UE. Din păcate, producem doar 3.3% din valoarea totală din UE, a declarat pentru Agro TV vicepreședintele LAPAR, Nina Gheorghiță.

Conform acesteia, deși există un mare potențial în România, problema structurală este cea a exploatațiilor de subzistență, care produc extrem de puțin, comparativ cu fermierii profesioniști. „Noi mai avem loc foarte mult de creștere pe randamente, pentru că noi avem niște probleme structurale pe care va trebui să le rezolvăm. Să ne gândim doar la faptul că 30% din suprafața agricolă a României produce 70% din toată valoarea producției agricole. Deci noi mai avem 70% din suprafață unde potențialul de creștere este foarte mare, de așa manieră încât, cu a cincea suprafață agricolă la nivelul Uniunii Europene, să nu mai producem doar 3,3% din toată valoarea producției agricole din UE.

Va trebui să construim ferme! Agricultura va trebui să se îndrepte către partea aceasta comercială. Va trebui, prin politicile publice agricole, să definim foarte clar și să stabilim această limită: până unde mergem cu autoconsumul, și subvenționăm autoconsumul, și de unde începe activitatea comercială”, a explicat vicepreședintele LAPAR în cadrul emisiunii AgroTV, ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus