BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

De ce creșterea de către BNR a dobânzii de politică monetară la 2,50% va ajuta agricultura românească

23 mai 2018

EDITORIAL: Inflația este unul dintre cei mai redutabili adversari ai fermierilor

Când Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, în 12 aprilie, că rata anuală a inflației a urcat în martie la 5%, cel mai mare nivel din iunie 2013, au fost mai multe voci care au cerut ca, la următoarea ședință, consiliul Băncii Naționale a României (BNR) să anunțe creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50%. Ceea ce s-a și întâmplat.

A fost o măsură necesară, care lovește puternic într-o inflație ce riscă să afecteze drastic puterea de cumpărare a tuturor românilor și, implicit, afacerile antreprenorilor români. Este o măsură care menține leul stabil în raport cu euro, menține o stabilitate a economiei românești în raport cu Uniunea Europeană (UE) și care-i ajută în special pe producătorii autohtoni de produse alimentare.

Inflația a ”mâncat” din banii românilor

INS a anunțat, în mai, că rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la fructe proaspete, citrice și gaze naturale. Practic, aceeași sumă de lei, în aprilie, valora cu 5,2% mai puțin în aprilie, față de aceeași lună a anului trecut.

Această erodare a leului afectează nu doar salariile, dar și afacerile antreprenorilor români. Practic orice tranzacție făcută în moneda națională este afectată, iar aici mă refer în special la fermierii și producătorii care își vând cea mai mare parte a produselor pe piața autohtonă.

Un leu tare, putere de cumpărare crescută

Măsura s-a văzut: leul a ajuns recent la cel mai înalt nivel, în fața euro, din ianuarie până în prezent. Mai mult de atât, în raport cu francul elvețian, a atins cel mai înalt nivel din ianuarie 2015 până în prezent. În primul rând, un leu mai puternic va frâna puternic prețurile și va însemna o putere de cumpărare mai mare pentru românii care vor să achiziționeze produse alimentare de calitate, mai scumpe, dar mai bune.

Această evoluție, cuplată cu tendința cumpărătorilor de a alege tot mai mult produse autohtone, va însemna un motiv în plus pentru fermierii și producătorii români să mizeze pe vânzările de produse de calitate, mai valoroase din punct de vedere financiar. Leul este moneda în care se fac tranzacțiile pe piața românească, care va deveni astfel mai valoroasă pentru producătorii locali, marjele de profit vor crește, iar cumpărătorul român va deveni tot mai puțin tentat de alimentele ieftine din import.

Stabilitate pe piața muncii

Inflația duce rapid la deprecierea salariilor, ceea ce crește implicit nemulțumirile angajaților. În contextul în care și așa, piața muncii din agricultură este supusă unei mari presiuni, o depreciere mai accelerată a leului ar eroda salariile și ar duce la o migrație și mai pregnantă a forței de muncă.

Cu un leu mai puternic, angajații români sunt mai mulțumiți că, la finalul lunii salariul lor în lei și-a păstrat valoarea de la începutul lunii. În aceste condiții, patronii nu vor mai fi obligați să crească salariile ca să nu se trezească fără angajați peste noapte.

Cineva trebuie să achite nota de plată

Din păcate, deficitul comercial al României trebuie achitat, într-un fel sau altul. Excedentul de cerere, alimentat de măririle de salarii din zona bugetară, asupra căruia BNR a avertizat în mai multe rânduri, pune presiune pe economie. Această presiune se vede inclusiv în deficitul de cont curent, care a ajuns la aproape un miliard de lei după primul trimestru.

Robor-ul va crește în continuare, acesta fiind prețul plătit pentru stabilitatea leului. Dar, dacă în acest scenariu, sunt afectați doar românii care au luat credite în lei cu dobândă variabilă, o depreciere accelerată a leului ar afecta întreaga economie, cu consecințe grave asupra întregului mediu de afaceri și asupra consumatorilor.

Dinu Boboc

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus