BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Creșterea accelerată a prețurilor la produsele agroalimentare, doar o piesă dintr-un puzzle mai complex

23 dec. 2017

EDITORIAL: Există o tendință globală de retragere a capitalurilor din piețele emergente și un avans al costurilor finanțării

În ultimele săptămâni s-a vorbit mult despre creșterea prețurilor la produse agroalimentare precum ouăle sau untul și au fost scoase în evidență anumite motive, dar au fost prea puțin analizate cauzele mari care au contribuit la acest trend. În orice analiză a prețurilor, nu trebuie uitat că România este dependentă de evoluțiile care au loc la nivelul Uniunii Europene (UE), iar schimbările importante care au loc la nivel european au, cu siguranță, impact și aici. Iar adevărul este că au crescut toate prețurile în ultimele luni, inclusiv la produse nealimentare și servicii. Iar acest fenomen nu se întâmplă doar în România.

Această evoluție are loc în contextul în care tendința globală, cel puțin în ultimul an, a fost de retragere treptată a capitalurilor din statele de frontieră și emergentă și de creștere a costurilor finanțării, inclusiv pentru activitățile din sectorul agricol. Treptat, monedele din statele emergente s-au depreciat, banii au devenit o marfă mai scumpă, iar alte evenimente regionale nu au făcut astfel decât să accelereze tendința globală.

Creșteri de prețuri în toate statele UE

În România, rata anuală a inflației, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, în condițiile în care ouăle s-a scumpit cu 29,2% în noiembrie față de octombrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Fermierii susțin că prețurile au crescut artificial, în condițiile în care, în multe cazuri, prețurile de la poarta fermei au scăzut chiar. În cazul ouălor, reprezentanții Asociației Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine susțin că producătorii au crescut prețurile cu doar 26%, nu cu 100%, neexplicându-și diferențele regăsite în rafturile magazinelor, în ciuda cererii mari.

Însă factorii care au contribuit la evoluția prețurilor nu sunt doar artificiali. Potrivit datelor Eurostat, inflația la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost, în noiembrie, de 1,8%. În țări precum Estonia și Lituania, inflația a depășit 4%. Într-o țară mult mai dezvoltată decât România, Marea Britanie, inflația a ajuns la 3,1%, în condițiile în care investitorii percep o înrăutățire a situației din cauza Brexit-ului.

Nici țările din regiune nu o duc mai bine. Ungaria are o inflație de 2,6%, Cehia 2,5%, Austria 2,4%, Polonia 2%, Bulgaria 1,9%. Practic, vedem o creștere generalizată a prețurilor în toate țările, și nu doar la alimente. În cazul ouălor și untului a existat o presiune suplimentară din cauza unor incidente care au dus la scăderea volumului de produse existente în piață, de aceea avem și cele mai mari creșteri.

Soluțiile nu pot decât să amâne trendul

Evident, se pune problema soluțiilor reale. Din păcate, ele nu există în fața unui trend global de creștere a prețurilor și a costurilor de finanțare. Banii devin o marfă tot mai scumpă, inclusiv în cele mai dezvoltate state ale planetei, iar tendința se vede și mai bine în statele emergente.

Însă, ceea ce ar face diferența ar fi măsuri de stabilizare a pieței și de dezvoltare sustenabilă a economiei, astfel încât prețurile să crească mai puțin în România decât în alte state. Aceste soluții ar presupune, de asemenea, și un leu foarte stabil în fața fluctuațiilor valutare, ceea ce ar contribui la o protecție suplimentară a consumatorilor.

De altfel, leul a fost destul de stabil în acest an, cu excepția lunii noiembrie, când euro a atins valoarea record de 4,6551 lei, cursul BNR, pe fondul tensiunilor politice și sociale. Însă, în aceste condiții, cu sau fără măsuri de atenuare, este de așteptat ca prețul alimentelor să continue creșterea și anul viitor, cu impact asupra consumului. În paralel, creșterea prețului petrolului ar pune presiune suplimentară pe prețuri, în condițiile în care toate costurile de producție sunt legate de acesta.

Dinu Boboc
Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus