BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cultivatorii de rapiță vor primi mai mulți bani prin noua PAC

Care sunt cauzele și efectele acestei creșteri

Vicepreședintele comisiei AGRI, din Parlamentul European, Daniel Buda, a anunțat că UE va sprijini puternic producția de rapiță în noua Politică Agricolă Comună, din cauza scăderii masive a recoltelor înregistrate în mai multe țări.

Acesta a declarat pe pagina personală că ”Politica agricolă comună post-2020 va trebui să facă față provocărilor actuale și viitoare, răspunzând în același timp la nevoile fermierilor din întreaga Uniune Europeană, dar si la așteptările consumatorilor. Trebuie să se caracterizeze prin simplificare, dar în același timp, prin flexibilitate, astfel încât să poată fi adaptată la condițiile din fiecare stat membru.”

Conform europarlamentarului român, experții de la Strategie Grains au actualizat estimările privind producția de rapiță, atât din Uniunea Europeană, cât și din Marea Britanie. Prognoza este în scădere pentru sezonul 2020-2021, de la 17,02 milioane de tone la 16,68 milioane de tone. Este cea mai mică valoare din ultimii 14 ani.

Vremea nefavorabilă și reducerea suprafețelor – principalele cauze ale scăderii producției

Principalele cauze ale acestei scăderi sunt condițiile meteorologice, precum seceta sau înghețurile târzii care au afectat mai multe țări europene, dar și reducerea suprafeței de rapiță și culturi oleaginoase. De asemenea, experții se tem că reducerea producției brute de rapiță nu va putea fi compensată de creșterea importurilor de oleaginoase.

Vestea bună este că UE va sprijini puternic în noua PAC pe fermierii care cultivă rapiță. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski i-a confirmat acest lucru lui Daniel Buda: Politica agricolă comună (PAC) este orientată către piață, iar sprijinul acordat fermierilor a trecut de la sprijinirea prețului de piață pentru produse la sprijinul direct pentru venituri, decuplat de producție. Fermierii europeni, inclusiv cultivatorii de semințe de rapiță, au beneficiat de plăți directe decuplate în cadrul PAC începând cu 2005.

Dinamica pieței, inclusiv producția și comerțul exterior, depinde de o multitudine de factori - inclusiv de situația meteorologică greu de anticipat - și este normal să se observe variații ale ofertei. Producția de rapiță din UE a scăzut într-adevăr sub mediile istorice, în timp ce producția de floarea-soarelui și de soia se situează mult deasupra mediei pe cinci ani. Condițiile de însămânțare nefavorabile din toamna trecută au accentuat această situație. A plouat prea târziu ca să se încheie semănarea semințelor de rapiță în fereastra optimă, afectând atât producătorii din UE (nordul Franței, Germania, nord-estul Sloveniei, România, Bulgaria, Ungaria și Spania), cât și pe cei din vestul Ucrainei.

În conformitate cu propunerea Comisiei pentru viitoarea PAC, un nou model de performanță propus va permite statelor membre să elaboreze o combinație de măsuri obligatorii și voluntare, în funcție de obiectivele și nevoile lor, precum și în ceea ce privește obiectivele PAC. În acest cadru, producția de semințe oleaginoase, în special producția de rapiță, va fi concepută și sprijinită în consecință. În ceea ce privește disponibilitatea importurilor, tarifele de import sunt stabilite în prezent la zero și, prin urmare, nu mai pot fi reduse”, a declarat Wojciechowski, citat de Daniel Buda.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus