BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea în următoarea perioadă

23 ian. 2017


Vezi prognoza meteo pentru următoarele trei luni

Vremea se va încălzi ușor în următoarele două săptămâni, spun meteorologii. După câteva zile cu ger și temperaturi care au atins și -24°C, temperaturile vor crește ușor în Muntenia și se vor situa în limitele normale, specifice finalului de ianuarie. Astfel, valorile diurne se vor încadra în intervalul -1°C… 4°C, iar noaptea se vor înregistra -8°C… -3°C. Este posibil să ningă din nou în perioada 25-29 ianuarie. În Dobrogea, vremea se menține rece, cu maxime de 2°C…6°C și minime de -6°C…0°C. Este posibil să apară ninsori moderate după data de 25 ianuarie.


Nu la fel de cald va fi și în Moldova, respectiv Transilvania. Chiar dacă temperaturile vor crește moderat și aici, valorile se mențin relativ scăzute, cu maxime între -2°…4°C și minime între -10°C… -2°C. Va mai ninge slab, local, în perioada 25-27 ianuarie. Va fi frig și în Maramureș, unde este posibil să mai apară fulguieli. Probabilitatea de precipitații mai însemnate crește după data de 25 ianuarie.


În Oltenia și Banat va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor în perioada 25-29 ianuarie, iar temperaturile maxime se vor încadra în intervalul -1°… 6°C, în timp ce valorile minime din timpul nopții vor fi de -9°C…0°C. La fel ca și în celelalte regiuni, este foarte posibil să mai ningă după 25 ianuarie.


Cum va fi vremea în următoarele trei luni


În luna februarie, temperaturile medii se vor apropia de normalul climatologic în sud, sud-est și vest. În restul țării va fi mai frig, cu temperaturi sub -1°C. Precipitațiile lunare vor avea o tendință spre excedent în centru și local în vest. Cele mai mari cantități sunt așteptate să cadă în Maramureș, Oltenia, Crișana și Banat.


În luna martie, va fi ușor mai frig în nord, centru și vest. Moldova și Transilvania vor înregistra cele mai mici temperaturi, între -1°…5°C. Va fi mai cald în Oltenia și Banat, unde maximele se vor încadra în intervalul 3°C…7°C. Va ploua destul de mult în cea mai mare parte a țării, peste media de 38,2 l/m2. Cele mai mari cantități se vor consemna în Maramureș, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana.


Pentru luna aprilie, meteorologii estimează temperaturi apropiate de media climatologică, de 9,3°C, cuprinse în general în intervalul 5-11°C. Ușor mai cald va fi în Banat, Oltenia și Muntenia. În schimb, este posibil să plouă mult, în special în nordul și centrul țării, unde cantitățile medii ar putea ajunge la 78 l/m2. Estimările sezoniere sunt realizate de ECMWF Reading (Centrul European pentru prognoze pe durată medie) și au un grad de realizare de aproape 60%.

Culturi similare

Mergi sus