BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

De astăzi poți depune cererea unică la APIA. Ce acte au fost eliminate

1 mar. 2016

Campania de primire a cererilor unice a început la 1 martie. Fermierii pot depune formularele fără penalizări până pe 16 mai

APIA a demarat astăzi campania de depunere a cererilor unice pentru subvenția pe 2016. Nici nu a început bine campania APIA că Ministerul Agriculturii a și anunțat modificări. Concret, ministrul vrea să elimine un act pe care îl consideră inutil.


Modificarea pe care o dorește guvernul se referă la adeverința emisă de veterinar. Eliminarea obligativității acestei adeverințe nu va afecta în nici un fel derularea campaniei de înscrieri a formularelor pentru cererea unică în 2016, promite Irimescu.

Șeful Agriculturii promite și alte îmbunătățiri aduse procesului prin care fermierii aplică pentru subvențiile pe 2016. ”Am renunțat la o mulțime de cereri prin care dorim simplificarea cererilor unice pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Erau cereri absurde. De exemplu, se cerea de la medicii veterinari o cerere cum că nu ai nevoie de cerere. De aceea am renunțat să cerem adeverința pentru animale de la veterinar, pentru că aceasta nu e prevăzută nicăieri. Adeverința emisă de medicul veterinar este un act inutil”, spune ministrul Achim Irimescu.

Proiectul de schimbare a Ordinului nr. 234, prin care se modifică Ordinul nr. 619 e deja elaborat. ”Voi opera modificări de câte ori se va impune, pentru că aceste simplificări ale procesului de depunere a cererii unice la APIA sunt binevenite”, a spus acesta, promițând și că va face schimbări și în ceea ce privește criteriile de eligibilitate a fermierilor pentru obținerea subvenției agricole.


Ministerul a renunțat la adeverința de la veterinari

În lista de simplificări a modului în care se depun formularele pentru cererea unică APIA apar și alte măsuri, menite să micșoreze rata de dezangajări raportate de România pentru sectorul agricol. Una dintre măsuri se referă și la asociațiile de producători create în mod artificial pentru a lua bani pentru adeverințe de la proprietarii de animale. Acestor asociații nu li se va mai permite să depună cereri unice. Guvernul nu a eliminat însă și adeverința care atestă animalele înscrise în Registrul Genealogic al Raselor. Aceasta e obligatorie în 2016 pentru crescătorii de ovine și bovine.

Agricultorii pot depune la centrele locale sau județene APIA cererile unice de plată pentru 2016 în intervalul 1 martie – 16 mai 2016. Fermierii care solicită suprafețe mai mari de 50 de hectare de teren agricol trebuie să depună cererea unică la un centru județean al APIA. Fermierii cu suprafețe mai mici pot merge și la un centru local APIA pentru depunerea formularului de cerere unică pentru subvenție. Chiar dacă suprafețele deținute sunt mai multe, sau sunt în localități, respectiv județe diferite, fermierii vor depune o singură cerere unică.


Cererea unică se poate depune până pe 16 mai


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură menționează că declarația de suprafață se va completa în 2016 tot electronic, prin aplicația IPA Online. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată va putea fi făcută însă doar în centrele APIA, în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii, după ce aceasta a fost verificată și eventual corectate problemele semnalate de IPA Online.


Fermierii care depășesc termenul vor mai putea depune formulare pentru cererea unică APIA, timp de alte 25 de zile, dar vor primi sume reduse cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare în care au întârziat. Există însă și o categorie de fermieri care nu vor fi sancționați pentru că au depus târziu cererile unice de plată. E vorba de cei care se confruntă cu cazuri de forță majoră sau circumstanțe excepționale (incapacitate profesională, distrugeri accidentale, boli ale plantelor sau animalelor, exproprieri), cu condiția să notifice APIA în termenul legal și să prezinte actele doveditoare. Funcționarii APIA trebuie notificați în termen de 15 zile lucrătoare de la data emiterii actului doveditor al situației respective. O listă a numerelor de telefon pentru fiecare centru județean APIA poate fi găsită aici .


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu va mai lua în considerare cererile unice depuse după data de 10 iunie 2016 și nu va acorda nici un fel de subvenții, plăți sau beneficii fermierilor care întârzie atât de mult. Pentru sprijinul fermierilor, mai multe materiale informative sunt disponibile pe site-ul APIA .

Mergi sus