BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Diferența dintre importurile de produse agroalimentare și exporturi devine tot mai mare

EDITORIAL Nu ne folosim resursele și importăm tot mai mult. Generațiile viitoare vor trebui să achite o notă de plată tot mai mare

A devenit deja obositor să vorbim despre problema proastei utilizări a resurselor în România, mai ales în agricultură. Sisteme de irigații slab dezvoltate, fărâmițarea terenurilor, producție slabă în multe zone. Asta are consecință directă în importurile de produse agroalimentare, care cresc tot mai accelerat, diferența dintre ele și exporturi devenind tot mai mare. Deficitul balanței comerciale se lărgește tot mai mult, iar asta înseamnă o notă de plată tot mai mare pentru generațiile viitoare. Deficitul comercial are efecte negative multiple și afectează economia națională din mai multe puncte de vedere, de la puterea de cumpărare la moneda națională și rezistența în fața șocurilor externe.

Avertisment clar din partea autorităților

Autoritățile au avertizat recent asupra deficitului balanței comerciale pentru produse agroalimentare, care, anul trecut, a fost de circa 1,3 miliarde euro. În acest an, după numai 8 luni, deficitul a depășit 1,6 miliarde euro pe zona de alimente și animale vii. Pandemia a pus gaz pe focul problemelor agriculturii românești, iar asta se vede mai clar ca niciodată. Și încă nu vedem tot, pentru că problemele structurale rămân majore, iar situația economică la nivel european, de care suntem extrem de dependenți, nu este roză. Pandemia a închis unele domenii conectate la agricultură şi industria alimentară, dar a și modificat profund comportamentul cumpărătorului. Acestea vor avea efecte multă vreme de acum înainte, chiar dacă problemele cronice legate de irigații ar fi rezolvate în timp record.

Probleme majore, rezolvare incertă

Optimismul legat de o posibilă rezolvare rapidă a problemelor agriculturii românești ar fi trebuit să dispară de ceva timp. De ani de zile se vorbește despre lipsa sistemelor de irigații, despre fărâmițarea terenurilor, problemele de cadastru și eficiența slabă a producției agricole. Acum, când pandemia și seceta formează o furtună aproape perfectă, problemele ies la suprafață mai clar ca oricând. Vorbim, la primele estimări, de circa 1 milion de hectare afectate, mai ales cele de porumb și floarea soarelui. Guvernul a oferit niște compensații pentru fermierii afectați, dar este clar că reprezintă prea puțin. Din păcate, Executivul este prins în ciocan și nicovală: pandemia a afectat toate sectoarele economice și, implicit, și veniturile la bugetul statului. Drept urmare, nu-și permite să acorde prea multe ajutoare fără a fi obligat să se împrumute masiv pe plan extern, împrumuturi care ar pune România într-o poziție chiar și mai vulnerabilă.

Nota de plată a viitorului, achitată de generațiile viitoare

Dependența tot mai mare a țării de importul de alimente este accentuată de consumul tot mai mare intern dar, mai ales, de slaba gestionare a producției interne. Astfel, pentru că nu reușim să obținem pe plan intern produse agroalimentare necesare satisfacerii cererii interne, suntem obligați să importăm tot mai mult. Asta duce, pe termen lung, la o dependență tot mai mare de capitalurile străine. Acest deficit trebuie finanțat de undeva, așa că avem nevoie tot mai mare de investitori străini doar pentru a finanța această lipsă de productivitate și competivitate în raport cu țările din Vest. Investitorii vin, nu asta e problema, ci faptul că, în acest fel, devenim tot mai vulnerabili în fața unui posibil șoc financiar pe plan extern. La un astfel de șoc, cum a fost cel din 2008, investitorii străini își protejează rapid investițiile și ies din piețele considerate mai riscante, ceea ce le accentuează problemele și mai mult acestora din urmă. Concluzia este simplă: până când nu vom reuși să ne organizăm bine pe plan intern, să producem suficient de mult și bine măcar pentru a acoperi cererea internă, vom rămâne într-un cerc vicios, în care găurile economiei sunt acoperite cu datorii.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus