BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Irimescu: Distrugerea CAP-urilor a adus pagube egale cu cele două războaie mondiale

16 feb. 2016

Ce spune ministrul despre starea sectorului agricol in 2016 si care sunt soluțiile cele mai potrivite pentru a-I ajuta pe fermieri

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a analizat la emisiunea Capital TV de la B1 TV starea agriculturii românești în momentul de față, iar concluziile sunt surprinzătoare. Distrugerea fostelor CAP-uri si IAS-uri a echivalat cu catastrofa financiară resimțită de România în urma celor două conflagrații mondiale.

Cauzele sunt multiple, dar fragmentarea terenurilor agricole stă la baza multor probleme cu care se confruntă sectorul acum. ”În anii 90 agricultura românească a trecut printr-un șoc extraordinar. Pagubele rezultate din distrugerea CAP-urilor și IAS-urilor egalează daunele din cele două războaie mondiale. Agricultura și-a revenit cu greu din șocul acela”, spune ministrul.

Fermele de subzistență trag media în jos

Irimescu a subliniat și faptul că, în ciuda existenței multor ferme performante în România, media este trasă în jos de cei aproape 3 milioane de fermieri de subzistență, mici și foarte mici, care lucrează prin metode învechite suprafețe de până la un hectar. În prezent, 45% din terenul arabil e folosit de ferme cu suprafețe în medie de 360 de hectare, în timp ce restul e compus din ferme de subzistență.

”Dacă un fermier performant obține, de exemplu, foarte ușor 5-6 tone de grâu pe hectar, un fermier mic abia reușește să scoată două tone. În condițiile în care irigațiile în România nu sunt utilizate, trebuie să ne uităm spre cer și să ne rugăm la Dumnezeu să plouă”, mai spune Irimescu. Există însă și exemple pozitive, unde un fost CAP a devenit una dintre cele mai performante ferme din România, așa cum se întâmplă în cazul celei administrate de Dimitrie Muscă, în Arad.

Cheia problemei: finalizarea cadastrului

Problema și efectele fragmentării parcelelor se pot rezolva doar după ce autoritățile vor reuși să finalizeze cadastrul. Fără acesta, comasarea parcelelor de teren și asocierea producătorilor nu vor putea fi duse la bun sfârșit. Mai mult, dacă până in 2018 nu finalizarea procesul de cadastrare, România riscă să piardă și subvențiile pentru fermieri, spune europarlamentarul Daniel Buda, care a cerut Comisiei Europene să identifice instrumentele de sprijin pentru finanțarea în regim de urgență a finalizării cadastrului. Irimescu a venit și cu o propunere adresată premierului: Agenția Domeniilor Statului să cumpere terenurile degradate și să le refacă sau să le reîmpădurească.

Ministrul a expus și problema subvențiilor. În România, media acestora se ridică la 170 de euro pe hectar, în timp ce în Europa media este de aproximativ 260 de euro pe hectar. ”Subvențiile mici se datorează performanțelor proaste ale noastre în anii de referință, când s-a negociat tehnic, în perioada 1998-2003. Banii nu i-am pierdut, însă, ci s-au mutat pe pilonul II, dezvoltare rurală. Per ansamblu, noi am primit bani ca și Polonia”, explică ministrul.

Piedici puse asocierii între fermieri

Pe lângă subvenții, fermierii se mai confruntă și cu problema finanțărilor. ”Dacă vă uitați în Franța, 98% din veniturile suplimentare ale fermierului sunt plățile pe hectar, pe fermă. Cel mai util însă e ca banii să meargă spre dezvoltarea rurală, pentru că doar așa se vor ridica lucrurile”, afirmă Achim Irimescu.

Nici relația fermieri-bănci nu e una foarte fericită, în opinia ministrului, care vede o serie de piedici de ordin birocratic în procesul accesării de fonduri. Deși multă lume a cerut o bancă agricolă, e dificil ca aceasta să supraviețuiască numai din agricultură, de aceea ar fi mai oportună stabilirea unui fond de creditare, prevăzut deja de legislația europeană.

Achim Irimescu vine și cu câteva soluții menite să faciliteze asocierea între fermieri. ”Ministrul Finanțelor a propus să facem un program din fonduri naționale, pe modelul programului Primul Tractor, prin care să dăm cu 50% gratuit posibilitatea de achiziționare a utilajelor mari, scumpe, care să poată fi cumpărate numai de asociații de producători. Dar pentru asta trebuie să introducem și facilitățile pentru asociere, să se elimine dubla impozitare. Aceste măsuri integrate vor veni în sprijinul fermierilor”, a completat ministrul, la B1 TV.

Mergi sus