BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Economia României, trasă în jos de secetă. În anul pandemiei, se vede mai clar ca niciodată lipsa investițiilor în sisteme de irigații

EDITORIAL: Seceta sabotează economia la fel de ”eficient” ca pandemia

Economia României rezistă neașteptat de bine într-un an extrem de complicat pentru toată lumea. În trimestrul al treilea al anului, PIB-ul a crescut semnificativ față de trimestrul anterior, una dintre cele mai mari avansuri trimestriale, performanță umbrită însă dacă facem comparația cu același trimestru al anului trecut.

Autoritățile au spus încă din vară că marea problemă din acest an, la fel de nocivă ca pandemia, o reprezintă seceta, care sabotează practic aportul extrem de important pe care agricultura și industria alimentară îl aduc anual la PIB. Astfel, într-un an în care toată planeta se luptă cu pandemia, pe noi tot seceta ne trage în jos.

Economia încă rezistă. Încă...

Economia României a urcat cu 5,6% în trimestrul al treilea al anului, față de trimestrul anterior. Este o performanță, chiar dacă trimestrul al doilea a înregistrat o scădere ”horror”, de 12,3%, față de primele trei luni. Așa cum spuneau și oficialii guvernului, efectele secetei s-au făcut simțite cel mai mult în cel de-al treilea trimestru, afectând masiv performanțele economiei.

Consumul, investițiile, industria – toate au avut rezultate cel puțin decente, dat fiind acest context. Într-o perioadă în care HoReCa este în mare dificultate, economia românească se descurcă peste așteptările sumbre din primăvară. Dar economia noastră nu poate face față și la asaltul secetei asupra agriculturii.

Seceta, mai ”tare” ca pandemia

Așadar, facem ce facem și revenim iar la sistemele de irigații care ar fi trebuit să salveze nu doar agricultura, dar și economia într-un an atât de dificil. Dacă ar fi existat la un nivel satisfăcător, desigur. Dar nu sunt, deși vorbim de 20 de ani de investiții care să redea sistemului măcar o parte din eficiența anilor ’80.

Acum, în anul dominat de Covid-19, această problemă atârnă mai greu ca niciodată și apare mai mare ca oricând, aproape depășind-o pe cea a unei pandemii care a afectat toată planeta.

Un sfert din suprafața arabilă este afectat

Aproape un sfert din suprafața arabilă a țării, peste 2,2 milioane de hectare din totalul de 9,5, a fost afectată de secetă în acest an, potrivit estimărilor. Au fost afectate inclusiv culturile însămânțate în primăvară, circa 1 milion de hectare, în special cele de porumb și floarea-soarelui.

În ceea ce privește culturile semănate în toamnă, peste 1,1 milioane de hectare au fost afectate. Iar efectele puternice ale unei producții agricole slabe le vom vedea mai ales anul viitor, când va trebui iar să creștem importurile. O presiune suplimentară pe deficitul comercial și pe moneda națională, desigur.

Despăgubiri de sute de milioane de euro. Câte hectare irigam de banii aceștia?

Autoritățile susțin că nu ar fi corect ca pentru culturile de primăvară să nu se ofere despăgubiri și susțin că vor găsi soluții. Din datele MADR, până acum, ministerul a cheltuit 200 de milioane de euro pentru despăgubiri, dar, la cum arată situația, probabil că mai este nevoie de alte 200 milioane.

Desigur, putem să ne întrebăm câte mii de hectare am fi putut iriga de acești bani, dar ar fi, probabil, o întrebare fără sens. O întrebare retorică, într-o țară în care strategia pe termen lung și gândirea rațională par, de multe ori, doar deziderate. Poate că următoarea pandemie ne va prinde mai bine pregătiți din acest punct de vedere.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Produse pentru recolte mari și de calitate

Produse pentru recolte mari și de calitate

Să fii fermier e cea mai importantă meserie din lume. De aceea, suntem alături de tine, cu produse inovatoare și eficiente, care să-ți aducă mereu beneficii.

Vezi produsele BASF
Mergi sus