BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Agricultura românească la final de an: cum arată situația și ce se preconizează pentru 2020

11 dec. 2019

EDITORIAL Leul se depreciază, iar costurile de finanțare vor crește – 2020 se anunță un an dificil

Agricultura românească, la final de an, nu arată prea bine, dar 2019 riscă să devină, vorba unui banc, un an mediu. Adică, deși mai slab decât 2018, cel puțin din punct de vedere al recoltelor, poate fi mai bun decât 2020. Și asta pentru că, la cum arată datele acum, anul viitor se anunță unul mai complicat decât acesta, din mai multe puncte de vedere.

Situația financiară a Guvernului se anunță una cu mult mai multe restricții anul viitor, în contextul în care leul se depreciază, deficitul bugetar a depășit cu mult ținta propusă, iar deficitul comercial și cel de cont curent au accelerat. Drept urmare ne putem aștepta inclusiv la o reducere a bugetului alocat agriculturii anul viitor și la creșterea costului de finanțare pentru întreaga economie, care va fi percepută mai riscantă în viitor, cu efecte inclusiv la nivelul firmelor din agricultură și industria alimentară.

Rectificarea bugetară: deficit peste limita de 3% și minus 1,1 miliarde de la Agricultură

Guvernul a anunțat recent o rectificare bugetară în care estimează un deficit bugetar de 4,4% pe 2019, semnificativ peste limita de 3%, asumat de toate țările membre ale Uniunii Europene (UE) prin Tratatul de la Maastricht. Executivul taie bani inclusiv de la Agricultură - 1,1 miliarde lei și Transporturi - 1,1 miliarde lei.

La Agricultură, propunerea de diminuare a cheltuielilor a avut în vedere execuția cheltuielilor pe anul 2019, raportată la prevederile bugetare anuale. Astfel, Guvernul a identificat economii în principal la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020 (- 950 milioane lei, la propunerea ministerului).

Deficitul bugetar, mult peste ținta propusă

Totodată, depășirea țintei de deficit va obliga Guvernul să se împrumute mai mult, la dobânzi mai mari, de vreme ce investitorii ne vor considera o țară mai riscantă. Recent, Ministerul Finanțelor a împrumutat 648 de milioane de lei la costuri în creștere, iar randamentele titlurilor pe 15 ani au sărit de 5%.

Creșterea costurilor la care se împrumută statul va duce, implicit, la creșterea costurilor de finanțare pentru companiile și persoanele fizice din România, fiind un cost al finanțării care se transmite către toate zonele economiei. Drept urmare, există un mare risc ca inclusiv firmele din agricultură și industria alimentară să obține mai greu finanțare anul viitor, mai ales în comparație cu competitorii lor din alte țări europene.

Pesta porcină rămâne un pericol

În ciuda numeroaselor avertismente și măsuri anunțate de autorități, pesta porcină rămâne un mare pericol. Chiar autoritățile au avertizat că exportul de carne de porc din România este în pericol din cauza pestei porcine africane. În prezent, mai există doar două județe - Bistrița și Suceava - în care nu a fost diagnosticată pesta porcină africană.

Pericolul este unul real, în condițiile în care toate statele au luat măsuri dure de stopare a exporturilor, în cazurile problematice. Potrivit autorităților, ANSVSA ar trebui să creeze niște norme de securitate, care să reprezinte garanții, pentru fermieri și pentru partenerii României, că regulile o să fie respectate. Problema este cu atât mai delicată cu cât producția internă de carne de porc acoperă consumul intern în proporție de sub 40%, restul venind din import.

În condițiile în care diferența dintre importuri și exporturi este estimată la 2 miliarde de euro, o producție internă afectată va apesa pedala importurilor, ceea ce va pune presiune pe creșterea deficitului comercial, a celui de cont curent și, implicit, pe deprecierea monedei naționale. Situația pestei porcine pare departe de rezolvare, în care sunt raportate, în continuare, peste 700 de focare de pestă porcină africană.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus