BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Agricultura românească în 2019, între modernizare și deficitul forței de muncă: Afacerile și investițiile au crescut, producția a scăzut

19 nov. 2019

EDITORIAL: Când vom reuși să ne aliniem la standardele din Vest?

Afacerile și investițiile companiilor active în domeniul agriculturii, în România, înregistrează un avans în acest an, în ciuda unor probleme legate de vremea neprielnică și scăderea producției. Cauza principală o reprezintă creșterea vânzărilor, dar și a prețurilor, față de anul trecut, dar și modernizările făcute în ultimii ani, care încep să dea roade. Agricultura românească începe, încet încet, să se apropie de cea din Occident, din punct de vedere al eficienței.

Rezultatele, desigur, ar putea fi mult mai bune, în condițiile în care nu toate companiile din acest domeniu folosesc tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole. Însă, evoluția din ultimii ani este tot mai evidentă, iar viitorul arată bine, în contextul în care și numărul insolvențelor scade.

Cu circa jumătate de miliard de euro va crește în acest an cifra de afaceri a companiilor care activează în sectorul agriculturii din România, agricultura rămânând în continuare un sector esențial al economiei, conform estimărilor specialiștilor KeysFin. Rezultatele ar fi putut fi chiar mai bune, în cazul în care condițiile meteo ar fi fost mai prielnice.

Scăderea producției din acest an a venit însă după un 2018 în care producția agricolă a României a atins niveluri maxime din punct de vedere istoric. În acest an, avem o scădere față de anul precedent, dar situația este asemănătoare, chiar mai rea, la nivelul întregului continent. Companiile continuă investițiile în modernizare, iar sectorul continuă să se apropie de nivelul din Occident.

Producția vegetală, avans puternic în ultimii 5 ani

Avansul din acest an este cu atât mai remarcabil, cu cât vine după creșterea puternică de anul trecut. Cea mai mare companie cu profil agricol a rămas Regia Națională a Pădurilor Romsilva, controlată de stat, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei în 2018. Sectorul rămâne unul destul de concentrat, în condițiile în care cei mai importanți zece jucători din agricultură au realizat afaceri însumate în valoare de 6,8 miliarde lei, concentrând 16% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector în 2018, potrivit KeysFin.

Producția vegetală din România a crescut în ultimii cinci ani cu 26%, ajungând la 13,9 miliarde de euro. Țara s-a clasat astfel, în 2018, pe locul al șaselea în UE, în 2018, cu aproape 6% din total, potrivit KeysFin.

Conform datelor oficiale, în ciuda fenomenelor meteo periculoase, anul trecut România ocupa primul loc la porumb în rândul statelor membre ale UE atât în ceea ce privește suprafața cultivată, cât și la producția realizată, de 18,7 milioane de tone.

Scăderea numărului insolvențelor, semn de stabilitate

Din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, iar 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018. Profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei și a scăzut în 2018 în comparație cu anul precedent.

Partea bună este că agricultura devine un sector tot mai stabil din punct de vedere al fluxului de numerar, lucru demonstrat prin scăderea numărului insolvențelor cu 18% față de 2017. Totuși, în contextul tendinței de încetinire a economiei globale, specialiștii KeysFin preconizează pentru 2019 o stabilizare a numărului insolvențelor a companiilor cu profil agricol din România la puțin peste 300.

O veste mai puțin bună vine dinspre zona forței de muncă. În ultimii ani, accelerarea procesului de migrare și lipsa unor măsuri clare pentru a-i motiva pe angajații din agricultură să rămână acasă au dus la un deficit major al forței de muncă. Astfel, forța de muncă în sectorul agricol a scăzut anul trecut cu 7,4% față de 2017, până la 121.400 angajați.

În acest context, dar și ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%, o creștere de patru ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii, cu impact asupra competitivității, în opinia analiștilor KeysFin. Un alt semnal de alarmă este dat și de faptul că peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajați în 2018.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Alege hibrizii de floarea-soarelui de la BASF!

Alege hibrizii de floarea-soarelui de la BASF!

Acordis CLP, Aluris CLP, Coloris CL, Dracaris CLP, InSun 222 CLP și Loris CLP

Veți fi bucuroși că ați cultivat raze de soare!

Află mai multe
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus