BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii, combătute cu mai mulți bani acordați fermierilor

28 oct. 2017

Editorial: Care este soluția reală împotriva efectelor schimbărilor climatice?

Este greu ca cineva să mai nege efectul schimbărilor climatice la nivel global. Le poate fi contestată cauza sau intensitatea, dar nu existența. Aproape în fiecare an, avem noi recorduri în ceea ce privește creșterea temperaturilor, a secetei, a inundațiilor și a fenomenelor meteorologice extreme. Cifrele nu mint, iar fermierii simt asta mai bine ca oricine. Deja, din anul 2000 și până în 2016, temperatura medie globală a crescut de la 0,42°C la 0,99°C, conform datelor NASA. Vorbim așadar de o creștere de peste 135% doar în ultimii 16 ani, în condițiile în care a fost nevoie de peste 60 de ani pentru ca temperatura medie globală să ajungă de la valori negative la valoarea de 0,42°C, înregistrată în anul 2000.

În ciuda evoluțiilor tehnologice uriașe făcute în ultimii ani în domeniul agriculturii, care au dus la creșterea cantității și calității recoltelor, această nouă problemă, a schimbărilor climatice, nu are o cauză clară și nicio soluție bine definită. De la an la an, asistăm la fenomene meteorologice extreme, imposibil de prevăzut, care pot da peste cap, într-un timp foarte scurt, un an agricol bun. Inundații, secetă, furtuni, grindină, toate la intensități foarte ridicate. Mai mult de atât, acest trend pare că accelerează de la an la an, fără ca nimeni să poată găsi o soluție reală.

Singura soluție aplicată: mai mulți bani

Comisia Europeană (CE) a anunțat recent că a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din primele șase luni ale acestui an.

Drept urmare, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari. Măsura a fost luată pentru 10 state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie.

Tot mai multe țări vor face plăți în avans

Comisarii europeni au avertizat că diferitele condițiile climatice dificile din acest an, de la secetă la ploi puternice, i-au pus pe fermieri în fața unor dificultăți financiare. Astfel, prin permiterea creșterii nivelului plăților efectuate în avans de autorități către fermieri, CE încearcă ameliorarea problemelor financiare ale fermierilor afectați.

Până acum statele membre puteau alege să efectueze în avans, începând cu 16 octombrie, în fiecare an, până la 50% din totalul plăților directe, respectiv 75% din cele destinate dezvoltării rurale. Decizia CE le permite statelor afectate de condiții climatice dificile să crească nivelul acestor plăți până la 70% și respectiv 85%. Începând de la aplicarea acestei măsuri, statele eligibile au posibilitatea să decidă singure dacă vor profita sau nu de această facilitate legată de normele pentru acordarea în avans a plăților.

Creșterea populației de insecte dăunătoare

Cel mai probabil, având în vedere efectele tot mai dure, în fiecare an, ale fenomenelor meteorologice extreme, tot mai multe state vor aplica această măsură, mai ales că încălzirea globală va avea și un alt efect în viitor, mai puțin discutat: creșterea populației de insecte dăunătoare. Astfel, mai mulți specialiști au avertizat că temperaturile mai ridicate duc nu doar la o rată de creștere accelerată a plantelor, dar și la creșterea ratei metabolismului și a numărului de cicluri de reproducere a insectelor.

Astfel, insectele care aveau două cicluri de reproducere pe an, pot avea trei într-un an mai călduros, ducând astfel la o creștere accelerată a numărului lor și, implicit, la daune mai mari recoltelor. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit, în urma simulărilor, că temperaturile mai ridicate și un nivel mai înalt de CO2 ajută plantele să crească mai repede, dar contribuie decisiv la înmulțirea insectelor dăunătoare.

Astfel, deși pe termen scurt, randamentul obținut pe terenul agricol cu temperaturi mai ridicate este mai mare, acesta ajunge, pe termen lung, să fie o sabie cu două tăișuri pentru fermieri, tocmai din cauza favorizării dezvoltării bolilor și dăunătorilor. Din păcate, până la un consens global mai este mult de lucru, iar o soluție în acest sens pare și mai îndepărtată.

Dinu Boboc

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus