BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Europa se confruntă cu cea mai mică producție de grâu din ultimii șase ani

14 aug. 2018

Care sunt cauzele și în ce situație se găsește România

Estimările privind producția de grâu din UE pentru 2018 au fost revizuite negativ din nou de către analiștii de la Strategie Grains, din cauza vremii nefavorabile. Vestea bună este că țări care au beneficiat de condiții favorabile, precum România, pot compensa presiunea asupra recoltelor, provocată de factorii climatici nefavorabili din vestul continentului.

Analiștii estimează că România și Bulgaria vor avea mai mult grâu moale, datorită ploilor, în vreme ce producția la nivelul Uniunii Europene se va situa la un nivel de 127,7 milioane de tone. Scăderea față de prognoza emisă în iulie este de aproape 5 milioane de tone.

Comparativ cu 2017, declinul este de 10%. Analiștii pun acest lucru pe seama faptului că recoltele de grâu și orz din Polonia sau statele baltice sunt la un nivel foarte scăzut, chiar catastrofal în țări precum Germania sau cele scandinave. Recoltele sunt foarte scăzute și în Franța, Marea Britanie, Italia sau centrul Europeni, mai spun analiștii, după confirmarea rezultatelor din statele respective.

Culturile din nordul și vestul Europei au fost devastate de seceta accentuată și prelungită. De altfel, există temeri că și alte culturi ar putea fi afectate în mod negativ. În schimb, la cultura de porumb, analiștii au revizuit prognozele în creștere cu aproape 700.000 de tone, cu 3% mai mult față de anul trecut.

Deși România stă bine la acest capitol, chiar și țara noastră s-ar putea confrunta cu scăderi de cel puțin 20%, conform avertismentelor LAPAR. „Scăderea producției ar putea fi chiar mai semnificativa, zi după zi acest procent crește iar situația pe câmp se degradează. Ploile nu s-au oprit nici măcar o singură zi”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus