BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum vor evolua factorii climatici în perioada următoare

25 mar. 2020

Ce spun meteorologii despre vreme, rezerva de apă și evoluția culturilor

Nu sunt vremuri foarte bune pentru fermieri în această perioadă. La propriu. După un început de an caracterizat de o lipsă semnificativă de precipitații în toate regiunile țării, ultimele zile au adus și avertizări de cod galben și portocaliu de zăpadă și viscol în România, exact în momentul în care plantele încep să reintre în vegetație.

Cum arată prognoza agrometeorologică

Vremea va rămâne rece în primele zile ale intervalului 25-31 martie, după care se va încălzi treptat. Ziua, temperaturile medii vor oscila între -5°C – 7°C, urmând să urce ușor. Temperaturile maxime ale aerului se vor încadra între 0-18 grade Celsius în toată țara, iar minimele vor fi cuprinse între -10 și 8 grade Celsius, favorizând apariția brumei sau înghețului la sol. Sunt posibile ploi în toată țara, dar și lapoviță și ninsoare, în general însoțite de vânt.

Cum va fi vremea în săptămânile următoare

Vremea își va mai reveni puțin în perioada următoare. Pentru perioada 25 – 30 martie, temperaturile se anunță mai scăzute comparativ cu media, pentru întreaga țară, în special în zona de sud-vest. Va ploua mult în zonele extracarpaitce, în sud-vest, în rest precipitațiile vor fi apropiate de normal, posibil deficitare în zona de nord a țării.

În săptămâna 30 martie – 6 aprilie, temperaturile cresc, apropiindu-se va valorile normale în toată țara. Dar va ploua puțin peste peste tot. În săptămâna 6-13 aprilie, meteorologii estimează temperaturi normale, cu excepția zonelor estice și sud-estice, unde se vor înregistra valori ușor mai ridicate. Va ploua puțin în regiunile extracarpatice, valorile precipitațiilor fiind apropiate de normal în restul țării. În săptămâna 13-20 aprilie, atât temperaturile cât și nivelul precipitațiilor se anunță normale pentru toată țara.

Cum se prezintă rezerva de umiditate

Administrația Națională de Meteorologie anunță că, la data de 25 martie, rezerva de umiditate la adâncimea de sol de 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, este scăzută (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzută (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul și nord-vestul Transilvanei, nordul Banatului.

Zonele în care rezerva de umiditate are valori normale, fiind apropiată de optim sunt: Maramureș, Crișana și Oltenia, Banatul în cea mai mare parte, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, și vestul Munteniei și izolat în nord-vestul Moldovei.

Cum se prezintă culturile agricole

În general, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua normal în toată țara, cu excepția zonelor depresionare din nord și centru, unde dezvoltarea plantelor se va face mai lent.

Culturile de orz și grâu de toamnă semănate în epoca optimă își vor menține fazele de creștere la cele de-a treia frunze (50-100%), înfrățire (30-100%) și alungire a paiului (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua apariția frunzei a treia și înfrățirea (20-100%). Rapița va înregistra momentul de înfrunzire (8-16 frunze) și alungire a tulpinii (10-20%), în sudul și sud-estul țării.

În privința plantațiilor pomicole, sâmburoasele se vor afla în fazele de înmugurit, dezmugurit și înflorire, în timp semințoasele se vor afla în fazele de înmugurire și dezmugurire. La vița de vie continuă faza de ”plâns”.

Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (arturile, pregătirea patului germinativ, însămânțare, fertilizare erbicidare, tăieri și tratamente fitosanitare) se vor desfășura doar în zilele fără ploi și vânt. Tot în această perioadă se recomandă însămânțarea culturilor precum orzoaica, ovăzul, lucerna sau sfecla de zahăr, pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de floarea-soarelui și porumb, fertilizarea fazială a cerealelor de toamnă și efectuarea lucrărilor de întreținere a culturilor pomicole și viticole.

Pentru o informare detaliată asupra evoluției condițiilor climatice, a rezervei de umiditate din sol și a stării de vegetație a culturilor de toamnă la ieșirea din iarnă, în zonele de influență ale unităților de cercetare-dezvoltare din domeniu agricol, poți descărca documentul elaborat de Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus