BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Exporturile de cereale românești au crescut în prima jumătate a anului

24 sept. 2019

INS a publicat primele date statistice consolidate. Ce se întâmplă cu importurile

În primele șase luni ale anului 2019, fermierii din România au realizat exporturi de cereale mai mari cu 17,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datele statistice consolidate, publicate de Institutul Național de Statistică, arată că valoarea exporturilor de cereale a fost de 1,03 miliarde de euro.

Din păcate, în aceeași perioadă au crescut și importurile de cereale. Acestea au atins o valoare de aproape 196 de milioane de euro, cu aproape 23% mai mult față de 2018. Excedentul înregistrat în primele șase luni ale anului e de aproape 835 de milioane de euro.

Cea mai mare pondere avut-o porumbul, cu peste 532 de milioane de euro, adică 1,5% din totalul exporturilor țării. Grâul a atins și el pragul de 450 de milioane de euro, având o pondere de 1,3% din exporturile totale.

Țările din Uniunea Europeană au constituit principala destinație a cerealelor românești. O treime dintre ele au ajuns în țări precum Italia, Germania și Spania. Exporturile către UE au adus fermierilor români peste 332 de milioane de euro. În ceea ce privește importurile, peste 94% dintre ele au provenit tot din țările europene, în special din Bulgaria, Ungaria și Franța.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus