Fabrica de zahăr de la Luduș, salvată de la închidere de fermierii locali

Asocierea fermierilor va duce la reluarea activității

400 de fermieri din cadrul unei asociații din Transilvania, Forța Fermierilor, și-au unit forțele și ambiția și au reușit să salveze de la închidere și demolare celebra fabrică de zahăr din Luduș, județul Mureș. După negocierile care au avut loc joi, 13 octombrie, cu șefii francezi, fermierii au obținut, cu succes, reluarea activității fabricii.

Unul dintre agricultorii care s-au aflat la masa negocierilor, totodată și cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din Transilvania, Teodor Aflat, a precizat că fabrica își va putea relua activitatea, după ce asociația de fermieri a cumpărat peste 98% dintre acțiuni.

„E păcat de investiția pe care a făcut-o cândva România, ca acum să lăsăm un investitor privat aflat în dificultate, să îi pună cruce, în loc să o cedeze cuiva care vrea să o opereze pe mai departe (…) Fabrica e funcțională. Anul trecut a lucrat. Nu poți să zici că e o epavă. Dacă instalațiile stau și nu lucrează, fabrica ruginește. Asta a lucrat. Acum, pe vremea asta, în mod normal trebuia să intre în reparații și lucrări de întreținere, ca din toamnă să poată începe să proceseze din nou. Însă în loc de întreținerea uzuală, acum se pregătește dezmembrarea ei în bucăți. Statul român nu poate sta mut pe margine și să privească cum ultima fabrică rămasă în Ardeal e stricată și dusă la fier vechi”, spunea în primăvara acestui an Teodor Aflat, conform Agroinfo .

Eforturi impresionante din partea fermierilor pentru salvarea fabricii

Asociația din Transilvania s-a implicat intens în salvarea fabricii, întrucât nu s-a găsit un cumpărător, iar, conform informațiilor prezentate de EuropaFM , statul român s-ar fi retras din negocierile cu patronatul francez al fabricii.

Porțile urmau să fie închise, iar fabrica demolată complet, după ce firma mamă din Franța, Tereos, a decis retragerea investițiilor. Vestea a venit greu peste fermierii locali, întrucât aceștia au investit în tehnologii, tratamente și utilaje pentru cultivarea sfeclei de zahăr pe care urmau să le livreze fabricii. Aceștia s-ar fi regăsit în situația de a căuta soluții pentru a livra materia primă pentru prelucrarea zahărului, după un an de muncă grea.

O reușită importantă pe piața internă a zahărului

Fabrica din Luduș funcționa de peste 60 de ani în România, iar dacă aceasta s-ar fi închis, România ar fi rămas doar cu 2 fabrici de sfeclă de zahăr funcționale, față de 33, cât erau în anul 1990. De atunci și până în 2020, producția de sfeclă de zahăr a scăzut de la 3,27 mil. tone, la 682.000 tone, conform Mediafax . Anul trecut, țara noastră a putut asigura doar un sfert din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr pe an, adică 100.000 tone de zahăr pe hectar. În prezent, producătorii agricoli de sfeclă de zahăr mai cultivă sfeclă pe doar 7.000 de hectare.

Culturi similare

Mergi sus