Și fermele de până în 50 ha vor beneficia de plata redistributivă

Schema plății redistributive va fi schimbată începând cu anul 2023

Schema de plată redistributivă va fi modificată anul viitor pentru a putea susține fermele mici. În momentul de față, de plata redistributivă beneficiază doar fermele cu până la 30 de hectare, însă vor fi incluse și fermele între 30-50 de hectare.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a declarat că se va extinde această măsură, dacă Comisia Europeană va accepta. Astfel vor putea beneficia și fermierii din marja 30-50 ha, care pot face performanță, conform Agrointel . Fermierii care îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate pentru plata unică pe suprafață se vor putea încadra și la plata redistributivă.

În momentul de față, plata redistributivă se acordă în două intervale de plată: primul pentru suprafețele între 1-5 hectare, iar al doilea pentru suprafețele între 5-30 hectare.

Ministrul Chesnoiu: Provocări și riscuri mari pentru agricultura românească

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este de părere că în momentul de față ”ne aflăm în fața unei situații de a răspunde unor riscuri și provocări nemaintâlnite în ultima perioadă. Pe lângă criza din energie și gaze naturale, în industria alimentară avem riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct în costul de producție, de nivelul costurilor pentru inputuri și toate aceste produse folosite în vederea realizării producției”, a afirmat acesta, conform Agro TV .

Agricultura și implicit industria alimentară trebuie să facă față problemelor puse de creșterea prețurilor materiilor prime și gaze naturale. Industrii precum cea de îngrășăminte au fost nevoite să reducă producția sau să crească masiv prețurile. În sectorul agricol, întreprinderile și IMM-urile sunt vulnerabilizate de mai mulți factori la care autoritățile trebuie să vină cu un răspuns, cu politici publice coerente, care să poată integra materia primă în industria alimentară, în zona de procesare și realizare de produse cu valoare adăugată, a mai adăugat ministrul, în cadrul lansării unor programe guvernamentale destinate finanțării întreprinderilor mici și mijlocii.

Mergi sus