BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii ar putea beneficia de cadastrul gratuit în regim de urgență

27 sept. 2016

Ministrul agriculturii vrea să le ceară primarilor să efectueze rapid cadastrul gratuit pentru agricultori

Subvențiile acordate de APIA fermierilor au fost de multe ori amânate sau date peste cap de lipsa cadastrului. În momentul de față, problemele legate de cadastru reprezintă unele dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă fermierii ce depun dosarele pentru cererea unică la APIA sau pentru a obține alte subvenții. Problema ar putea avea însă și o rezolvare.


Ministrul agriculturii le promite fermierilor că va solicita primăriilor să urgenteze efectuarea cadastrului pentru fermieri. ”Nu se poate face agricultură dacă nu se rezolvă problemele cu cadastrul. Acesta țin de primării. Vom discuta cu primarii, le vom cere să efectueze aceste lucrări. E în interesul localităților lor”, a spus ministrul Agriculturii, citat de AgroIntel .


Cadastrarea terenurilor agricole din România trebuie să se termine până în anul 2020, altfel nu se vor mai putea face plăți directe pentru suprafețele din extravilan care nu sunt cadastrate. Primăriile au posibilitatea de a cere finanțare de la Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară încă de luna trecută. Conform ANCPI, sumele alocate pentru efectuarea gratuită a cadastrului ajung la maximum 135.000 de lei pentru fiecare localitate. Bugetul total alocat pentru 2016 este de peste 90 de milioane de euro.


”Va exista o prioritizare pentru cadastrarea terenurilor extravilane. Noi nu vom mai putea da plăți directe din 2020 dacă nu se finalizează cadastrul. Avem fonduri din bani europeni și naționali. Singura problemă este una de prioritizare”, a mai spus șeful MADR la TVR 1. Ministrul Irimescu a explicat și cum intenționează să rezolve o altă problemă a fermierilor, cea legată de moștenitorii terenurilor agricole: ”Avem pregătit un proiect de lege în care se spune că dacă moștenitorul din România a lucrat respectivul teren timp de cinci ani și niciun alt moștenitor nu și-a revendicat partea sa în acel interval, atunci cel care a lucrat pământul se poate bucura de toate drepturile”, a mai spus Irimescu în cadrul întâlnirii cu fermierii de la Brașov.


Proiect de lege: cetățenii străini și români ar putea cumpăra cel mult 50 ha

O altă modificare vizată de Ministerul Agriculturii este cea a legii vânzării terenurilor. În condițiile în care, la momentul actual, nu se știe cu exactitate ponderea terenurilor agricole deținute de străini, iar estimările dau un procent de aproape 40% deținut de străini, proiectul de lege propus de minister susține limitarea suprafețelor ce pot fi achiziționate de persoanele fizice la cel mult 50 de hectare.


Proiectul va fi publicat pe site-ul MADR pentru dezbaterea publică. ”Pe noile modificări ale legii, suprafața ce poate fi deținută de persoanele fizice este de maximum 50 ha. Ți pentru români, și pentru străini. E posibil să lăsăm ca fiecare județ să impună însă o limită. Totodată, se pot adăuga și condiții referitoare la cunoștințe de bază în agricultură, desfășurarea activității agricole timp de 5 ani sau obligația de a menține destinația agricolă timp de 10 ani”, sunt câteva din propunerile descrise de ministrul agriculturii.


Pe lângă acestea, fermierii vor ca autoritățile să organizeze un referendum pentru modificarea Constituției, prin care pământul să fie considerat patrimoniu național. ”Problema este că proiectul de modificare a legii 17/2014 este mai rău decât fosta lege. Noi vom mai avea o discuție cu premierul și, în funcție de rezultat, vom hotărî dacă începem acțiunea de strângere de semnături pentru referendum”, a declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, pentru Știriagricole.ro .


Avansul pentru plata unică va fi mai mic, dar va crește subvenția

Ministrul Irimescu a abordat și problema subvențiilor pentru fermieri. Conform acestuia, APIA are ca prioritate finalizarea plății subvențiilor pentru anul 2015. În ceea ce privește avansul, oficialii din agricultură au avansat data de 16 octombrie pentru începerea plăților către fermieri. Sumele vor diferi însă, comparativ cu anul trecut. ”Avansul va fi mai mic, de 50%, dar va crește valoarea subvențiilor. Dacă în 2015 au fost 1,59 de miliarde, anul acesta vor fi 1,72 de miliarde”, a precizat ministrul agriculturii.


Avansul din plata unică pe suprafață a fost în 2015 de 236 lei pentru fiecare hectar. Avansul a reprezentat aproape 70% din suma totală de aproape 78 de euro/hectar. ”E greu să vă spun acum că plățile în avans vor începe exact pe data de 16 octombrie, dar ne străduim să fie cât mai repede și să plătim cât mai mult în octombrie”, a promis Irimescu. De altfel, acesta a și anunțat săptămâna trecută că a schimbat conducerea APIA .

Mergi sus