Fermierii vor putea primi credite fără dobânzi și comisioane

Noua măsură a fost anunțată de ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat adoptarea unei noi măsuri care vine în sprijinul fermierilor. În următoarele zile, instituțiile statului vor emite actul de lege care le oferă agricultorilor posibilitatea unor împrumuturi bancare fără dobânzi și comisioane suplimentare. Beneficiarii acestei măsuri normative vor fi atât fermierii, cât și procesatorii.

La finalul lunii iulie, Petre Daea anunțase un program dedicat fermierilor prin care aceștia pot accesa credite cu o dobândă fixă de doar 2%. Proiectul se numește „De trei ori subvenții” și presupune subvenții asigurate din fonduri europene pentru cei din domeniul agricol. Însă Ordonanța 99, anunțată zilele acestea, își propune legalizarea procesului de creditare fără taxare, ceea ce înseamnă că fermierii pot face împrumuturi fără presiunea dobânzii.

”Săptămâna viitoare voi prezenta public un act normativ extrem de important – Ordonanța 99, care înseamnă un credit pentru toate categoriile de fermieri. Atât producătorii de cereale și producătorii de producție primară, cât și procesatorii au cale liberă spre bănci, fără a plăti comisionul de risc sau comisionul de administrare și nici dobânzile la creditul respectiv”, a precizat Daea în cadrul evenimentului ”Toamna Buzoiană”, conform Agrointel.ro

Ministrul a mai declarat că măsura vine în sprijinul fermierilor și îi va ajuta să își desfășoare activitatea și să continue afacerea în acest domeniu, date fiind provocările cu care s-au confruntat din cauza seceteui din această vară și pierderilor de producție suferite.

În România, seceta a făcut ravagii și a afectat 588.267 de hectare din aproape 40 de județe din țară. Fermierii și producătorii au suferit pierderi foarte mari atât în ceea ce privește culturile semănate anul trecut în toamnă (orz, orzoaică, ovăz, secară, grâu triticale, rapiță), cât și culturile din primăvara acestui an (porumb, floarea-soarelui, soia, plante furajere). Cea mai mare suprafață de culturi afectate au fost cea de grâu, de aproape 190.000 ha și cea de floarea soarelui, de peste 100.986 ha.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus