Fermierii vor putea primi credite fără dobânzi și comisioane
23.09.2022
Noua măsură a fost anunțată de ministrul agriculturii
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat adoptarea unei noi măsuri care vine în sprijinul fermierilor. În următoarele zile, instituțiile statului vor emite actul de lege care le oferă agricultorilor posibilitatea unor împrumuturi bancare fără dobânzi și comisioane suplimentare. Beneficiarii acestei măsuri normative vor fi atât fermierii, cât și procesatorii.
La finalul lunii iulie, Petre Daea anunțase un program dedicat fermierilor prin care aceștia pot accesa credite cu o dobândă fixă de doar 2%. Proiectul se numește „De trei ori subvenții” și presupune subvenții asigurate din fonduri europene pentru cei din domeniul agricol. Însă Ordonanța 99, anunțată zilele acestea, își propune legalizarea procesului de creditare fără taxare, ceea ce înseamnă că fermierii pot face împrumuturi fără presiunea dobânzii.
”Săptămâna viitoare voi prezenta public un act normativ extrem de important – Ordonanța 99, care înseamnă un credit pentru toate categoriile de fermieri. Atât producătorii de cereale și producătorii de producție primară, cât și procesatorii au cale liberă spre bănci, fără a plăti comisionul de risc sau comisionul de administrare și nici dobânzile la creditul respectiv”, a precizat Daea în cadrul evenimentului ”Toamna Buzoiană”, conform north_east Agrointel.ro
Ministrul a mai declarat că măsura vine în sprijinul fermierilor și îi va ajuta să își desfășoare activitatea și să continue afacerea în acest domeniu, date fiind provocările cu care s-au confruntat din cauza seceteui din această vară și pierderilor de producție suferite.
În România, seceta a făcut ravagii și a afectat 588.267 de hectare din aproape 40 de județe din țară. Fermierii și producătorii au suferit pierderi foarte mari atât în ceea ce privește culturile semănate anul trecut în toamnă (orz, orzoaică, ovăz, secară, grâu triticale, rapiță), cât și culturile din primăvara acestui an (porumb, floarea-soarelui, soia, plante furajere). Cea mai mare suprafață de culturi afectate au fost cea de grâu, de aproape 190.000 ha și cea de floarea soarelui, de peste 100.986 ha.