BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii nu trebuie să se mai înregistreze ca plătitori de TVA

23 sept. 2016

Măsura anunțată de Ministerul Finanțelor va intra în vigoare de la 1 noiembrie

Ministerul Finanțelor va implementa de la 1 noiembrie 2016 o facilitate mult-așteptată de fermieri. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să se înregistreze ca plătitori de TVA după ce ating plafonul de scutire de 220.000 de lei. ”De la 1 noiembrie propunem o facilitate fiscală extraordinar de importantă: un regim special de TVA pentru agricultori. Mă refer la cei care funcționează ca persoane fizice, PFA ori întreprinderi individuale sau familiale. Acești agenți economici nu trebuie să se mai înregistreze în scopuri de TVA după ce ating o anumită cifră de afaceri”, a declarat ministrul finanțelor pentru Agerpres.


Schimbarea a fost anunțată după ce premierul a promis agricultorilor un regim special pentru taxa pe valoarea adăugată. Pachetul de modificări vizează prevederi cuprinse în mai multe acte normative. ” În prezent, un fermier care e constituit ca persoană fizică, PFA sau întreprindere individuală sau familială trebuie să se înscrie ca plătitor de TVA atunci când atinge un plafon de 220.000 de lei. Am discutat cu reprezentanții fermierilor, ne-au povestit problemele lor, dificultățile pe care le-au avut în a completa aceste deconturi de TVA și am găsit soluția de a introduce acest regim special de TVA pentru agricultori. Deci, nu mai trebuie să țină aceste registre”, a mai spus ministrul Anca Dragu.


Întrebată de jurnaliștii Agerpres dacă măsura ar putea fi contestată ca discriminatorie, ministrul finanțelor a adăugat că această facilitate este prezentă și la nivel european, printr-o directivă adresată exclusiv agricultorilor. Noile facilități propuse de Ministerul Finanțelor vin la scurt timp după ce TVA-ul a fost redus la 9% pentru lucrările agricole sau produsele pentru protecția plantelor. Scăderea TVA-ului la 9% pentru serviciile și materialele agricole a intrat în vigoare la 1 august 2016.


O altă măsură anunțată de ministrul Dragu este eliminarea obligațiilor conexe pentru producătorii de vin liniștit. Până acum, aceștia erau nevoiți ”să achite o garanție minimă care să acopere riscul de neplată a accizelor, dar accizele erau zero și trebuiau să dețină un capital social minim stabilit în funcție de nivelul producției și de asemenea corelat cu nivelul accizei, care este zero”, a mai spus șefa finanțelor. O altă măsură propusă de Finanțe este extinderea perioadei în care se aplică facilitatea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Mergi sus