BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți odată cu rectificarea bugetară

Banii vor veni imediat după acordul Comisiei Europene

Tot mai mulți fermieri avertizează că afacerile lor depind de primirea despăgubirilor pentru culturile afectate de secetă. Într-o țară unde majoritatea finanțărilor agricole sunt pe termen scurt, de cele mai multe ori până la momentul recoltei, Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR avertizează că pe mulți fermieri îi paște falimentul dacă nu primesc banii la timp.

Primul ministru i-a asigurat pe fermieri că despăgubirile vor veni odată cu aprobarea Comisiei Europene. Este vorba despre mai mult de 34.000 de fermieri ce trebuie să primească acești bani, suprafața afectată fiind de 1.17 milioane de hectare. Nu mai puțin de 80% din suprafață era însămânțată cu grâu. Autoritățile vor acorda fermierilor o schemă de ajutor de stat de despăgubire de 1.088 miliarde de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Agriculturii prin rectificarea bugetară. Fermierii vor primi acești bani prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

”Nu putem da despăgubirile imediat, pentru că numeroși fermieri lucrează pământul sub diverse forme juridice. Acordarea despăgubirilor îmbracă forma unui ajutor de stat, având nevoie de aprobarea comisiei europene. Noi vom aloca suma necesară la rectificarea bugetară și vom face plățile către fermierii afectați imediat ce vom primi acordul Comisiei Europene”, a spus primul ministru, citat de Stiriagricole.ro

Autoritățile promit investiții serioase în irigații, pentru a micșora efectele negative ale secetei. O parte din finanțare va fi din fonduri europene, ”atât pentru irigații, cât și pentru desecări sau combaterea eroziunii solului. Sperăm să putem obține finanțări și pentru combaterea deșertificării, în special în zonele din sudul țării”, a adăugat primul ministru.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus