BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii care irigă ar putea beneficia de apă gratuită

6 apr. 2017

Senatul a adoptat propunerea legislativă de care vor beneficia peste 200.000 de agricultori. Legea mai trebuie adoptată și de Camera Deputaților

Fermierii vor putea beneficia în curând de apă gratuită pentru irigarea culturilor. Propunerea de modificare și completare a legii îmbunătățirilor funciare 138/2004 a trecut de plenul Senatului și urmează să intre la vot în Camera Deputaților.

Dacă va fi adoptată această propunere, fermierii care irigă vor fi scutiți de plata apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde au încheiat contractele multianuale sau sezoniere, conform Economica.net. Pentru anul acesta, ministerul agriculturii a alocat 90 de milioane de lei, care vor asigura cheltuielile pentru programul apei gratuite la aceste stații. Planul autorităților se întinde până în 2020 și cuprinde trei etape.

Amenajările pentru irigații vor duce la acoperirea unei suprafețe totale de aproape două milioane de hectare. În prima etapă a programului se vor efectua 40 de amenajări. În cea de-a doua etapă, urmează alte 37 de amenajări, pentru ca în ultima etapă să se mai facă alte 9 amenajări pentru irigații.

Beneficiarii vor fi cele peste 480 de organizații ale udătorilor de apă pentru irigații, cu peste 200.000 de fermieri. Efectele benefice ale programului vor fi dublarea, de la 40% la 79% a randamentului stațiilor de pompare, scăderea degradării instalațiilor de la un grad actual de 80% la doar 20%, precum și reducerea pierderilor de apă pe canale de la 60%, cât este acum, la 20%.

Mergi sus