BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Și fermierii din eșantionul din control vor putea primi avansul din subvenții

3 oct. 2016

Autoritățile anunțat o serie de măsuri importante pentru fermieri. Care sunt acestea

Veste bună pentru fermierii care au intrat în eșantionul de control pentru subvențiile APIA. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că și o parte din fermierii cuprinși în eșantionul de control vor putea primi avansul din subvenții. Este vorba de sume aproape duble față duble față de anul trecut, peste 100 de euro, așa cum promite ministrul agriculturii: ”Ne străduim să facem un lucru important și de aceea am cerut APIA să intre la avans și cei care sunt în control. Să facem verificări, astfel încât nu toți, dar măcar la o parte să dăm avansul”, spune șeful MADR, conform AgroInfo.


Dintr-un total de 75.000 de fermieri care au intrat în eșantionul de control pentru campania 2016, agricultorii care ar putea primi avansul sunt cei care primesc controlul fizic, în câmp. Pe măsură ce controalele din câmp se vor efectua, fermierii, în special cei mari, pentru că aceștia intră de obicei în eșantion, vor putea primi avansul, intrând în procedurile pentru autorizare, a clarificat situația șeful APIA Timiș, citat de Agroinfo.


APIA va face plata avansului din subvenția pentru 2016 la un curs euro-leu de 4,4537. Cursul este mai bun decât cel de anul trecut, de 4,4176 lei. APIA va începe să plătească avansul pentru fermier după jumătatea lunii octombrie. De la 1 decembrie ar trebui să încapă plata integrală a subvențiilor APIA pentru campania 2016. Până acum, APIA a efectuat plăți în valoare de 1,46 miliarde de euro, reprezentând aproape 91,5% din alocarea totală pentru plăți directe din FEGA. Pentru FEADR, plățile efectuate de APIA se ridică la aproape 264 de milioane de euro. Per total, aproape 931.000 de fermieri au primit peste 2 miliarde de euro pe toate tipurile de fonduri pentru agricultură: (FEGA, FEADR și Bugetul Național).


O altă veste bună pentru fermieri este posibilitatea de eliberare gratuită a certificatelor de moștenitor. Conform ordinului nr. 1125/2016, intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute, cetățenii sunt scutiți la plata onorariilor notariale pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentare, certificatelor de legatar sau a celor de vacanță succesorială. Onorariile vor fi achitate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.


O altă măsură, de relaxare fiscală, de data aceasta, se află pe masa Comisiei de Agricultură și prevede eliminarea TVA pentru produsele alimentare aflate la limita termenului de valabilitate. Măsura a fost propusă de președintele Comisiei de Agricultură și are drept scop reducerea risipei de alimente. Pe lângă desfacerea mai rapidă a produselor, marfa ar putea ajunge astfel și la consumatorii cu venituri mici.


Agricultorii așteaptă zilele acestea și vești de la APIA referitoare la subvenția pentru motorină. Conform noului director ala APIA, instituția așteaptă hotărârea de guvern pentru a debloca suma necesară plăților aferente trimestrului II. Subvenția la motorina pentru agricultură este de 1,7975 lei/litru, iar fermierii for primi acești bani prin centrele județene ale APIA, pentru a se evita eventualele întârzieri.


Producții record de cereale și soia


Consiliul Internațional al Cerealelor a estimează că recolta mondială de grâu se va ridica la aproximativ 747 de milioane de tone. În ceea ce privește cerealele în general, consumul mondial va fi și anul acesta mai mare de două miliarde de tone. Dacă prognozele pentru SUA, Australia, Canada sau China au fost mărite, estimarea pentru UE a scăzut la 143,6 milioane de tone. Explicația stă în recolta mai slabă de porumb, cauzată de secetă. CIC estimează că UE va produce 67,5 milioane de tone de porumb. Producția mondială a scăzut și ea la 1,027 miliarde de tone, pentru un consum de 1,019 miliarde, ceea ce înseamnă că stocurile vor scădea și ele cu puțin peste 1%.


Pentru România, Comisia Europeană a redus indicele productivității medii a porumbului la 3,2 tone pe hectar. Raportul Comisiei Europene arată că seceta extremă din această vară a dus la scăderea randamentului cu aproape 1,2 tone la hectar. Chiar și așa, producția medie de porumb este cu 0,3% mai mare față de anul trecut.


În schimb, Consiliul Internațional al Cerealelor și-a ajustat previziunile pentru recolta de soia. Astfel, producția mondială estimată a ajuns la 319 milioane de tone. Atingerea acestui nivel record se datorează în special recoltei foarte bune din Statele Unite.

Mergi sus