BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii mici pot beneficia de 15.000 de euro ajutor financiar

21 oct. 2016

Ce alte măsuri pentru fermieri anunță autoritățile

APIA a început să plătească avansul pentru fermieri. Procesarea și autorizarea plăților în avans pentru fermieri a început în această săptămână. Vor primii banii din avansul pe suprafață fermierii care nu au intrat în eșantionul de control APIA.


Ministrul agriculturii a confirmat că modulul APIA este funcțional, iar banii ar trebui să ajungă la fermieri începând cu data de 24 decembrie. Plățile normale vor putea începe anul acesta de la 1 decembrie. ”Putem efectua o parte din plăți de la 1 decembrie, dar nu foarte mare deoarece banii plătiți la începutul anului se întorc târziu și intrăm în deficit bugetar”, a declarat ministrul agriculturii pentru AgroIntel.


Momentan, pentru campania 2016, cuantumul schemei de plată unică pe suprafață este de 96,88 euro/ha. Pentru schema de plată distributivă, fermierii cu până la 5 hectare vor primi 5 euro/ha, iar cei cu 5-30 de hectare or primi 48,85 euro/ha. Cuantumul pentru plata pe înverzire este de 57,37 euro/ha, iar cel pentru schema de plată pentru tinerii fermieri e de 22,87 euro/ha. Pe lângă aceste sume, oficialii APIA spun că subvenția s-ar putea mări cu 60%, adică 130 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Avansul ar fi de 100 de euro, iar restul de 30 de euro ar intra la plata normală.


În 2017, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ar putea regla modul de acordare a subvențiilor, pentru a evita plata unor sume prea mari către agricultorii din anumite sectoare, așa cum s-a întâmplat anul acesta cu crescătorii de bovine sau cu cei care au cultivat cartofi. Cauza plăților de mii de euro pe hectar a fost faptul că suma totală s-a împărțit între un număr mai mic de solicitanți eligibili, pe anumite sectoare agricole.


S-a aprobat și plata subvenției pe motorina folosită în trimestrul II


Totodată, șeful Direcției Generale de Dezvoltare Rurală din cadrul MADR a anunțat că fermierii mici sau mijlocii vor putea beneficia de un ajutor financiar în valoare de 15.000 de euro. Banii vor putea fi accesați ca parte a unei submăsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Peste 300.000 de fermieri români ar putea beneficia de acești bani, cu condiția să îndeplinească criteriile de eligibilitate, legate de dimensiunea exploatației și producția realizată. ”Dorim ca limita minimă a pragului să fie coborâtă pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de fermieri să aplice. Propunerea noastră în negocierea cu Comisia Europeană este ca plafonul minim de eligibilitate să fie de 4.000 unități SO”, spune șeful DGGR, Mihai Herciu.


Cei care vor să acceseze acești bani trebuie să aibă un plan de afaceri, să poată începe implementarea acestuia în cel mult 9 luni de la aprobarea cererii și să fie pentru prima dată când aplică pentru un astfel de sprijin. După aprobarea cererii de finanțare, agricultorii vor primi banii în două tranșe, de 75%, respectiv 25% din sumă.


Nu e singura veste bună pentru fermieri. Ministerul Agriculturii a aprobat și ordinul pentru plata motorinei folosite în cel de-al doilea trimestru al anului. Subvenția la motorină constă în plata diferenței dintre acciza standard și cea pentru agricultură, mai exact 99,488 lei / 1.000 de litri. Pentru a beneficia de subvenția pentru motorină, fermierii trebuie să depună actele necesare la APIA. Plățile vor fi efectuate prin centrele județene ale APIA. Ministerul a alocat aproape 147 de milioane de euro subvenția la motorina folosită în agricultură.

Mergi sus