BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii care nu-și declară stocurile vor fi pasibili de amendă

Măsura a fost adoptată de guvern

De marți, 21 iulie, toți producătorii agricoli, depozitarii și procesatorii sunt obligați să își declare stocurile de produse agricole de două ori pe lună către direcțiile agricole județene sau din București. Amenzile pentru cei care nu respectă această obligație sunt cuprinse între 5000 și 15000 de lei.

Ordonanța de urgență a fost adoptată de guvern pe 21 iulie, pentru a asigura trasabilitatea produselor agricole pe piață. Astfel, ”cei din sectorul agricol sunt obligați să furnizeze date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole bilunar sau de câte ori MADR apreciază că e necesar, către centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul acestuia, prin direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București…Măsurile de reglementare privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare și procesare a produselor agricole şi sunt obligatorii pentru toţi producătorii agricoli, depozitarii și procesatorii, denumiți parteneri din sectorul agricol”, precizează proiectul publicat pe site-ul MADR.

Mai rămâne ca ministerul agriculturii să emită și ordinul de ministru pentru stabilirea metodologiei de strângere, centralizare și procesare a datelor statistice. Verificarea fermierilor pentru a vedea dacă datele declarate sunt reale sau nu se va face de împuterniciți ai Ministerului Agriculturii sau alte instituții.

Amenzile pentru cei care nu respectă această obligație vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea ordonanței.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus