BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii români pariază din ce în ce mai mult pe cultivarea plantelor energetice

9 mar. 2016

Suprafața cultivată anul trecut a ajuns la aproape 5.000 de hectare, iar numărul fermierilor care cultivă plante energetice a crescut cu aproape 40%.

Peste 440 de fermieri români au cultivat în 2015 plante energetice, pe o suprafață solicitată la plată de aproximativ 5.000 de hectare. Numărul acestora e în creștere cu 38% față de anul trecut, când APIA a înregistrat 320 de agricultori care au ales plantele energetice.


Ministerul Agriculturii sprijină investitorii care activează în producția de biomasă prin PNDR 2014-2020. Programul oferă fermierilor posibilitatea de a obține finanțare pentru investițiile în producerea, respectiv utilizarea energiei din surse regenerabile.


Potrivit Agerpres, culturile de plante energetice pot fi eligibile la plată atât pentru ajutorul național tranzitoriu, cât și pentru schemele de plăți directe din fonduri europene. Guvernul stabilește anual cuantumul plăților la hectar, după ce APIA stabilește suprafețele eligibile. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ar trebui să finalizeze procesul până la finalul lunii martie.


Agricultorii care cultivă plante energetice mai pot beneficia și de subvenția pe motorină, respectiv rambursarea diferenței dintre acciza standard și cea redusă, pentru agricultură. Ajutorul de stat se acordă însă pentru o cantitate maximă de 100 de litri / an, pentru fiecare hectar. La această diferență se adaugă și sprijinul de stat, în valoare de 1,8 lei / litru de motorină.


Fermierii mai pot profita și de una din cele trei măsuri europene, plus o sub-măsură prin care se sprijină investițiile în culturile energetice, respectiv obținerea energiei din resurse regenerabile. Printre măsurile pe care le pot accesa fermierii sunt: măsura 4 ”Investiții în active fizice” și măsura 6 ” Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor”.

Mergi sus