Fermierii își vor pierde subvențiile dacă își ard miriștile

Noua modificare va fi introdusă de ministerele Agriculturii și Mediului

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, îi amenință pe fermierii care își ard intenționat miriștile că își vor pierde subvențiile. Astfel de practici sunt un atac la adresa biodiversității și încalcă normele de eco-condiționalitate, este de părere ministrul.

”Cei care se dovedesc că și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislației în sensul înăspririi sancțiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declarație că a găsit miriștea incendiată sau suprafața de teren declarată la APIA e incendiată, și să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliție pentru a fi identificat făptuitorul”, a spus Chesnoiu.

Ministrul i-a avertizat pe fermieri că incendiile de vegetație nu fac altceva decât să secătuiască solul de elemente nutritive pentru următoarele culturi. În opinia acestuia, fermierii care urmează astfel de practici își fac singuri rău ”pentru că de o parte pierd subvenția, iar pe cealaltă parte își creează probleme pentru viitoarele culturi”.

Ministerele Mediului și Agriculturii vor colabora pentru a identifica soluții care să descurajeze incendierea intenționată a vegetației. ”Dați-mi voie să nu cred că exista situația în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafața de teren a altei persoane. Deci măsurile le avem, știm situația, am dispus verificări în acest sens împreună cu colegii de la Ministerul Mediului și lucrăm foarte aproape în identificarea unor soluții care să-i descurajeze pe cei care adoptă astfel de practici”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus