BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii vor putea iriga gratuit de acum încolo

12 mai 2017

Legea care prevede grauitatea apei pentru irigații a trecut și de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat modificările la legea irigațiilor, conform cărora fermierii vor beneficia de apă gratuită. Legea votată de Parlament mai trebuie doar promulgată de președintele Iohannis. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va suporta costurile apei pentru irigații, din alocările de la buget acordate Ministerului Agriculturii.

După promulgarea și publicarea legii în Monitorul Oficial, fermierii vor putea depune o cerere către Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, pentru ca aceasta să și poată umple canalele de irigații cu apă. ”Este o zi istorică pentru fermierii din România. Bănuiesc că președintele nu are niciun motiv să nu o promulge. După aceasta, ANIF va pune la dispoziția fermierilor apă gratuit la stațiile de punere sub presiune. Important e că unde canalele de infrastructură sunt pline cu apă, fermierii vor putea introduce pompe și fiecare poate iriga din acel canal fără să plătească nimic, cu condiția să depună cerere către ANIF”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, pentru Agrointel.

Mai mult, legea prevede că fermierii nu vor plăti nici curentul necesar pentru acționarea pompelor. Și energia electrică va si plătită tot de stat, conform art. 66, cu modificările aferente: ”Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigații, se suportă din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație.”

Mergi sus