Fermierii vor primi de luni subvențiile APIA

Pe 16 octombrie, statul începe transferul subvențiilor pentru fermieri. Care este plata pe care o decontează statul pe hectar

APIA demarează, începând cu 16 octombrie 2022, plata avansului pentru subvențiile agricole. 730.000 de fermieri se află deja pe liste, din cei 790.000 de fermieri care au solicitat ajutor financiar din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

"În ceea ce privește plata avansului, noi ne-am propus între 16 octombrie - 30 noiembrie, să acordăm peste un miliard de euro, din plafonul de un 1,929 miliarde euro, peste un miliard de euro să-l acordăm acum în plata avansului și toți fermierii din cei 790.000 (care au depus anul acesta cererea unică de plată APIA n.r.), 720.000, aproape 730.000 de fermieri sunt deja pregătiți pentru plata avansului, astfel încât, zilnic, după data de 16 octombrie, vom efectua plăți consistente, astfel încât, dacă s-ar putea toți, dar cât mai mulți fermieri să intre la plata acestui avans," a declarat șeful APIA, la Agricultura la raport, conform Agroinfo .

APIA va oferi un avans de 70% din valoarea plăților pe hectar și pe cap de animal și un avans de 85% din plățile compensatorii care sunt acordate conform măsurilor de dezvoltare rurală delegate de stat către APIA.

Ce bani vor primi fermierii în conturi

„Pentru sectorul vegetal, schema de plată unică pe suprafață are un plafon de 947.209.000 euro, iar cuantumul pentru anul 2022 este de 96,27 euro/hectar. La asta se mai adaugă schema de plată redistributivă, unde avem un plafon de 106.527.000 euro; în intervalul 1-5 hectare avem un cuantum de 5 euro/hectar, iar între 5-30 hectare avem un cuantum de 48,71 euro/hectar. Mai avem plata pentru înverzire, cu un plafon de 575.809.000 euro, iar cuantumul pentru anul acesta este de 58,52 euro/hectar. Schema de plată pentru tinerii fermieri are un plafon de 22.766.000 euro, iar cuantumul este de 48,13 euro/hectar”, a fost calculul pe hectar făcut de Adrian Pintea la Agro TV, conform Agrointel .

Așadar, fermierii care au depus cereri pentru a beneficia de subvenții, vor primi în anul acesta, în urma unui calcul, peste 250 euro/hectar. Pe lângă aceste sume, există și scheme de plată diferite de avans, care vor ajunge la fermieri anul viitor, până la finalul primei luni de vară.

Subvenții extra pentru fermierii care irigă

Statul a anunțat și decontarea de până la 50% din cheltuielile producătorilor agricoli care s-au ocupat de îmbunătățiri funciare. Mai exact, fermierii care irigă sunt beneficiarii Ordinului 301/2022, publicat în Monitorul Oficial, prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale le va aloca suma de 26.904.706,23 lei. Suma reprezintă decontarea cheltuielilor presupuse de consumul de energie pentru irigațiile din anul acesta și asigură agricultorilor noi subvenții, atât pentru consumul de energie de până la 30 iunie, dar și pentru intervalul 1 iulie-30 octombrie 2022.

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus