BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii români pot obține mai mulți bani din subvenții

6 ian. 2016

Pentru 2016, UE a majorat plafonul maxim alocat României pentru subvențiile în agricultură. Astfel, țara noastră poate folosi în anul curent 1,813 miliarde de euro pentru plata schemelor de ajutor în agricultură. Suma a fost mărită cu 10% față de anul trecut, ceea ce înseamnă că mai mulți fermieri eligibili ar putea beneficia de subvenții, sau ar putea avea șanse să primească subvenții mai mari.

Și suma alocată pentru 2017 e mai mare, dar cu numai 3%. Măsurile luate de europeni vin în contextul în care AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) a plătit deja peste 8,21 de miliarde de euro, adică aproape 90% din totalul fondurilor alocate beneficiarilor PNDR 2007-2013 (Programul Național de Dezvoltare Rurală), conform Agerpres.

AFIR va comunica zilele următoare și cifrele finale, după contabilizarea plăților făcute până la finalul anului. Din 2008 și până acum, agenția a acordat finanțare nerambursabilă pentru 98.443 de proiecte. AFIR a mai finanțat alte peste 1.100 de proiecte, dar pentru PNDR 2014-2020. Datele sunt însă valabile pentru perioada 25 martie – 18 decembrie 2015.

Nu sunt singurele vești bune pentru fermieri, la început de an. Marți, APIA și-a reluat programul normal de lucru și trebuie să finalizeze plata subvențiilor restante din 2015. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai trebuie să pregătească însă și următoarea sesiune pentru fermierii care vor să depună cererile unice.

De exemplu, micii fermierii pot primi plăți directe egale cu valoarea totală a plăților la care au dreptul în fiecare an (plata unică pe suprafață, ANT, plata redistributivă, pentru înverzire sau pentru tinerii fermieri), dar nu mai mult de 1250 de euro. Agricultura ecologică a fost unul dintre pariurile fermierilor în ultimii ani, aceasta cunoscând o creștere cu 60%, la aproape 290.000 de hectare, lucrate de 14.500 de operatori, conform datelor publicate de Ministerul Agriculturii pentru perioada 2010-2014.

Și noul cod fiscal a venit cu o serie de avantaje pentru fermieri. Aceștia nu mai trebuie să plătească taxa pe construcții speciale, sau taxa pe stâlp, cum este cunoscută de cei mai mulți. În plus, dacă au mai mult de 2 angajați, fermierii vor plăti un impozit pe venit de doar 1%. Și impozitul pe dividende a fost redus la 5%.

Există însă și vești mai puțin plăcute. Cei care își lasă terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, ar putea plăti din al treilea an un impozit ce poate fi majorat de consiliile locale chiar și cu 500%, conform art. 489 din noul cod fiscal. Totodată, mai mulți fermieri din Alba, Dolj, Neamț, Olt și Teleorman, au fot trimiși în judecată de DNA pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene, conform Agerpres.

Mergi sus