BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii români solicită ca autoritățile să ia măsuri care să împiedice un blocaj în agricultură

23 mar. 2020

Ce alte propuneri mai au organizațiile de fermieri

Fermierii sunt printre cei care nu pot lipsi de la lucru. Activitatea lor este una de bază, ei fiind practic cei care asigură mâncarea pentru populație. Tocmai de aceea, organizațiile de fermieri solicită sprijin în activitatea lor.

Asociația Producătorilor de Porumb din România reclamă probleme urgente în ceea ce privește incertitudinea adusă de starea de urgență, reacția consumatorilor la evoluția epidemiei de coronavirus și accesul la alimente sigure și sănătoase. De asemenea, sunt identificate și câteva probleme care țin strict de sectorul vegetal, precum lipsa unui cadru oficial prin care fermierii să fie informați despre situația actuală, sistarea depunerii cererilor unice pentru subvenții, amânarea cartărilor agrichimice, restanțele la acordarea de subvenții precum cea pentru motorină, pesta porcină care a închis fermele de profil, rambursarea întârziată a TVA-ului, precum și asigurarea necesarului de input-uri pentru campania de primăvară.

Clubul Fermierilor Români propune o serie de măsuri pe care autoritățile le pot lua concret în scopul de a susține agricultura și a limita impactul negativ pe care criza declanșată de pandemia de COVID-19 îl poate avea pentru agricultura românească.

În contextul actual, nevoile de hrană ale populației au crescut, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate, în condițiile în care multe persoane cumpără cantități mari, de teama unei penurii. De asemenea, lanțurile de aprovizionare au început să fie tot mai afectate de pandemia de coronavirus, atât în privința importurilor de produse agro-alimentare cât și în privința inputurilor pentru protecția culturilor sau producția vegetală. De asemenea, aceasta este și perioada în care fermierii au început sau sunt pe ultima sută de metri înainte de începerea campaniei de însămânțare de primăvară.

Chiar dacă mare parte dintre inputurile necesare campaniei de primăvară sunt deja achiziționate de fermieri (semințe, îngrășăminte, produse de protecția plantelor, fertilizanți, piese de schimb pentru utilaje), o parte dintre ele se află încă pe drum, iar transportul de mărfuri este în mare parte restricționat din cauza măsurilor de prevenție, circulația desfășurându-se cu dificultate.

Fermierii se tem că nu vor avea inputurile necesare pentru campania de toamnă

Tot mai mulți agricultori anticipează o potențială problemă majoră, care poate apărea în vară: asigurarea necesarului de inputuri pentru campania agricolă de toamnă. Având în vedere că majoritatea celor necesare provin din import, iar țările producătoare se confruntă deja cu probleme din cauza carantinei, fermierii se tem că s-ar putea confrunta cu numeroase lipsuri în iunie-iulie.

Aceste potențiale lipsuri ar putea antrena un lanț întreg de probleme, de la aprovizionare, la înființarea culturilor și asigurarea plăților pentru cei implicați, până la riscul compromiterii culturilor, din cauza lipsei produselor adecvate de protecție a plantelor.

Lucrătorii din agricultură sunt vulnerabili în fața COVID-19

Cel mai mare procent al populației active din România este angajat în agricultură. Marea problemă a acestui sector este vârsta înaintată a lucrătorilor, ceea ce implică o vulnerabilitate mai mare la infecția cu noul coronavirus.

Mai mult, românii care au revenit în țară din statele europene afectate de pandemie, precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, provin în special din mediul rural, ceea ce pune un risc suplimentar pentru fermieri, lucrătorii agricoli și familiile acestora.

Însă carantina operatorilor din ferme, în special din cele de zootehnie, poate avea un impact semnificativ atât asupra bunăstării animalelor, cât și a producției. Mai puțin afectate sunt fermele vegetale, unde activitățile se desfășoară în aer liber, iar riscurile de contaminare sunt mai mici.

Ce propun reprezentanții fermierilor

Clubul Fermierilor Români, una dintre organizațiile de profil din țară, a venit cu o serie de propuneri cuprinzătoare, care pot micșora impactul economic al crizei asupra sectorului agricol din România.

Măsuri pe care le poate lua MADR:

 • Propunerile de acte normative să fie elaborate cu consultarea fermierilor, iar soluțiile propuse de aceștia să fie analizate rapid
 • APIA să plătească cât mai rapid restanțele către fermieri
 • Crearea unei celule de criză prin care MADR să gestioneze relația cu fermierii, asociațiile lor și companiile din agribusiness, iar măsurile luate să fie transmite public
 • Extinderea digitalizării la agențiile din agricultură precum APIA, AFIR, ANIF, ANSVSA, ANZ, sau ANF, precum și realizarea unei baze comune, care să conțină informațiile despre fermieri și ferme, care să poată fi actualizată în timp real și care va duce la simplificarea gestionării și transmiterii documentelor de către fermieri către autorități pentru primirea subvențiilor și obținerii actelor necesare pentru finanțări, tranzacții.

Măsuri pe care le poate lua guvernul

 • Stimularea pe plan național a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuitatea lucrărilor.
 • Activitatea însămânțărilor de primăvară să fie considerată strategică, iar carantinarea anumitor lucrători să se poată face și la fermă, pentru continuarea lucrărilor
 • Asigurarea măsurilor speciale de protecție pentru cei ce lucrează în fermă
 • Reconsiderarea regimului de muncă al zilierilor și ridicarea limitărilor perioadei de angajare pe un an.
 • Susținerea aprovizionării cu cele necesare în fermă (inputuri, alimente, produse de igienă și prevenție etc.), cu accent pe lanțul scurt de aprovizionare în funcție de potențialul de livrare a produselor agricole din ferme.
 • Ridicarea sau flexibilizarea restricțiilor de circulație pentru transportul inputurilor pentru ferme sau de produse agricole pentru aprovizionare, în condițiile în care stocurile din țară sunt limitate
 • Asigurarea disponibilității inputurilor, trasportului și livrării acestora și pentru campania agricolă de toamnă.

Măsuri prin care se pot asigura lichiditățile fermelor și accesul echilibrat la piață

 • Găsirea unei soluții privind plata în avans a subvențiilor pentru campania 2020-2021, într-o proporție cât mai mare
 • Derularea cu prioritate a apelurilor pe proiectele gestionate de AFIR
 • Compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de ferme pentru bugetul de stat, precum și compensarea sumelor negative din decontul de TVA cu datoriile fermierilor sau rambursarea sumelor
 • Sprijin pentru procurarea inputurilor și pentru obținerea accesului la raft pentru consumul populației.

Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Profită de ofertele speciale BASF

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus