BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii mai vor încă 10 zile pentru depunerea cererii unice

11 mai 2016

Autoritățile susțin că o astfel de concesie ar putea duce la întârzierea plăților

Comisia Europeană pentru Agricultură le-ar putea permite statelor europene să prelungească termenul de depunere a cererilor unice până la 15 iunie. Propunerea a fost anunțată de comisarul Phil Hogan. În România, fermierii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune o cerere unică la APIA. Termenul limită este 16 mai. După această dată, fermierii mai pot depune cererea unică până la maximum 15 iunie, dar vor pierde 1% pe zi din subvenții.


Autoritățile se tem că dacă România ar prelungi cu încă o lună termenul limită pentru depunerea de cereri unice la APIA, s-ar putea confrunta cu situația în care banii din subvenții să ajungă mai târziu la fermieri. O propunere a venit însă din partea LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România). Președintele acesteia, a declarat pentru AgroIntel că fermierii și-ar dori prelungirea, dar nu cu o lună, ci cu 19 zile, până pe 25 mai.


”Încă nu s-a luat o decizie, dar propunerea este mult mai fezabilă decât prelungirea cu o lună. Altfel nu am face altceva decât să ducem la îngreunarea lucrărilor de la APIA și în loc să primim banii la timp, am ajuns în situația de acum, ca plățile să întârzie la fel de mult”, a declarat Laurențiu Baciu pentru AgroIntel .


Și Ministerul Agriculturii ar putea fi de acord cu acest nou termen, din același motiv. Ministrul agriculturii a mai anunțat și că fermierii din eșantionul de control vor intra la plată de săptămâna viitoare. APIA a selectat peste 55.000 de fermieri pentru verificări suplimentare pentru cererea unică aferentă anului 2015. Din cauza întârzierilor, șeful agriculturii a anunțat că selecția fermierilor care vor fi controlați de APIA s-ar putea face după criterii diferite pentru 2016.

Mergi sus