BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fermierii vor putea verifica online stadiul cererii depuse la APIA

20 mai 2016

Agenția le va comunica acestora informațiile pe site, prin sms, sau prin buletine de informare

Guvernul a deblocat miercuri încă o tranșă pentru plata subvențiilor către fermieri. Ministerul Finanțelor a transferat către MADR aproape 1,8 miliarde de lei. Banii au fost alocați temporar din veniturile din privatizare, urmând a fi rambursate până la finalul anului.


”Măsura are în vedere stimularea gradului de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură în cadrul schemelor de plăți directe pentru agricultură, a ajutoarelor excepționale cu caracter temporar, a măsurilor de piață și intervenție în agricultură, a măsurii de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe, a măsurii de promovare a vinurilor, care se finanțează din Fondul European de Garantare Agricolă”, se arată în comunicatul ministerului.


Subvenția pentru plata unică pe suprafață este de 79 €/ha, în timp ce plata redistributivă este de 5 €/ha pentru fermierii cu suprafețe pe maximum 5 hectare sau 51 €/ha pentru fermierii care lucrează suprafețe între 5-30 de hectare. Tinerii fermieri pot beneficia de o subvenție de aproape 20 €, în vreme ce fermierii care aplică pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii pot primi 19 €/ha. Până acum, 770.000 de fermieri și-au primit banii, din cei 886.000 care sunt eligibili pentru subvenția pe suprafață.


AFIR anunță fermierii să folosească doar cele mai noi versiuni ale cererilor


De la APIA vine și o veste bună pentru fermieri. Noul director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că fermierii vor fi informați despre stadiul dosarelor depuse la APIA prin trei căi: online, sms sau buletine de informare. Cea mai simplă modalitate pentru fermieri e să primească o înștiințare prin sms în momentul în care banii le sunt virați. ”Dacă omul știe, și avem în baza de date contacte luate de-a lungul anilor, că a primit o sumă, cumva se degrevează și oamenii și instituția. Știu că dacă a venit mesajul, au suma respectivă”, a spus Florin Faur, noul director al APIA. A doua modalitate, verificarea online a dosarului, va fi introdusă în viitor în sistemul APIA. Agricultorii vor mai putea fi informați despre stadiul în care se află cererile lor și prin buletine de informare emise către organizațiile agricole, cel mai probabil pe mail.


Anunțul vine după ce mulți fermieri au criticat instituția pentru lipsa de transparență și întârzierile mari în procesarea cererilor unice și virarea banilor în conturile fermierilor. În ultima comunicare, APIA a specificat că există în continuare peste 100.000 de fermieri care nu au primit nici un ban din subvenții. Majoritatea fermierilor aflați în această situație au avut erori în dosare sau s-au aflat în control. Odată rezolvate problemele, însă, aceștia vor primi în conturi întreaga subvenție.


Peste 97% dintre fermieri nu pot accesa PNDR 2020


Recent, și AFIR a anunțat solicitanții de fonduri nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020 să folosească cea mai recentă versiune pentru cererea de finanțare și cererea de plată. Ambele documente sunt disponibile în noua formă pe site-ul AFIR . Fermierii care vor să inițieze proiecte de investiții prin PNDR o pot face începând din 28 aprilie. Din păcate, majoritatea fermierilor nu sunt eligibili pentru finanțări prin PNDR, spune directorul Institutului European din România, Gabriela Drăgan.


Aceasta a arătat că agricultura românească este polarizată între un număr relativ mic de ferme foarte mari și o majoritate de 93% de ferme de subzistență, cu suprafețe lucrate mai mici de 5 hectare, reprezentând 30% din suprafața agricolă a țării. ” Cu alte cuvine, ai câteva ferme foarte mari care ocupă suprafețe foarte mari și care atrag și finanțări importante și ai un număr foarte important de ferme care ocupă suprafețe mici. 97% din fermieri nu sunt eligibili pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală“, a spus Gabriela Drăgan, citată de Paginadeagricultura.ro.

Mergi sus