BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Fiecărui român îi revine de două ori mai mult teren arabil față de media europeană

11 nov. 2016

Chiar dacă stăm bine la suprafața arabilă, România are de suferit la capitolul productivitate

România dispune de aproape 9,4 milioane de hectare de teren arabil. În cifre absolute, ar însemna că fiecărui locuitor i-ar putea reveni 0,47 de hectare de teren arabil, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Teodor Mihalcea. ”E o valoare superioară multor țări din Uniunea europeană și aproape dublă prin comparație cu media europeană„, a declarat Mihalca.


Agricultura, silvicultura și pescuitul au avut o contribuție de 4,5% la Produsul Intern Brut în 2016. Ponderea terenurilor arabile este de 64% din suprafața agricolă totală. Dintre culturi, cea mai mare pondere o au cerealele și oleaginoasele, cu 83 de procente. Din păcate, există și una aspect negativ reieșit din statisticile prezentate de secretarul de stat din MADR.


Țara noastră are o agricultură foarte polarizată, caracterizată de numărul mare de ferme de subzistență, cu suprafețe mici și foarte mici, precum și un număr mic de ferme mari și foarte mari. În total, există peste 3.600 de exploatații agricole, cu o suprafață medie de 3,6 ha. ”Producția anuală de cereale pe ultimii 8 ani, după aderarea la UE, este de 16,6 milioane de tone pe an. Producția de legume a fost de 3,8 milioane de tone pe an”, a mai declarat Mihalache.


Care este suprafața minimă de teren pentru care se pot accesa subvențiile APIA


Potrivit legii, fermierii cu suprafețe mici și foarte mici de teren agricol, pot accesa subvenții de la APIA, dar cu câteva condiții. Pe lângă respectarea legislației și a bunelor condiții de mediu și agricole, persoanele fizice sau juridice care solicită plata subvenției APIA trebuie să exploateze o suprafață totală de minimum 1 hectar. Suprafața unei parcele agricole trebuie să fie de minimum 0,3 hectare.


Pentru pomicultură, parcelele pot avea minimum 0,1 hectare. Este important de știut că beneficiarii plăților de la APIA trebuie să exploateze terenurile respective, deci cei care dau terenuri în arendă sau comodat nu pot primi subvenții. Totodată, este posibil ca fermierii care depun cererea unică pentru subvenția APIA să intre în eșantionul de control. Deja, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură are dificultăți în finalizarea controalelor în teren, din cauza numărului mare de fermieri care au intrat în eșantionul de control pentru campania 2016.

Mergi sus