Guvernele vor să reducă emisiile de CO2 în agricultură
15.11.2021

EDITORIAL Liderii planetei, întruniți la COP26, vor să reducă emisiile de CO2 din agricultură. Reducerea drastică a consumului de produse din carne și produse lactate este una dintre variantele luate în calcul
Discuțiile purtate la Glasgow, în cadrul conferinței COP26, au avut în centru schimbările climatice și soluțiile pe care omenirea le poate găsi pentru a rezolva această problemă. Unul dintre subiectele fierbinți a fost reducerea emisiilor de CO2 provenite din agricultură, mai ales a celor din zona creșterii animalelor. Însă, elefantul din cameră în aceasta problemă, despre care prea puțini vorbesc, este că nu pot fi atinse țintele propuse, în special cea legată de reducerea cu 1,5 grade Celsius a temperaturii medii globale, dacă nu este redus semnificativ consumul de produse lactate și produse din carne.
Cele mai multe studii arată că trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, din zona agriculturii, provin de la animale. Însă, rezolvarea acestei probleme delicate ar putea veni în curând, dintr-o zonă neașteptată: creșterea masivă a prețurilor. Pe măsură ce prețurile alimentelor se scumpesc, consumul de produse alimentare de origine animală ar trebui să scadă.
Reducerea gazelor cu efect de seră = o recalibrare a consumului
Altfel spus, indiferent cât de noi și eficiente sunt tehnologiile implementate în zona de industrie și mașinării, problema principală rămâne cea a emisiilor animalelor. Cu cât sunt mai multe animale, cu atât avem mai mult CO2. O altă problemă în acest sector o reprezintă și cultivarea unor cantități mari de plante tocmai pentru a hrăni animalele, aceasta fiind una dintre principalele cauze ale defrișărilor și ale eliberării de dioxid de carbon în atmosferă. Cu alte cuvinte, pentru a reduce semnificativ emisiile de CO2 din agricultură, trebuie să mâncăm mai puțin produse alimentare de origine animală. O problemă care pare greu de rezolvat în acest fel, dar o soluție ar putea dintr-o zonă mai puțin așteptată: inflația.
Ultimul an a adus pentru economia globală creșteri de prețuri în aproape toate sectoarele. Unul dintre cele mai afectate sectoare este, bineînțeles, agricultura. Prețurile materiilor prime s-au dublat, în multe cazuri, față de anul trecut. Peste acestea, s-au adăugat creșterile de prețuri din energie. Costul cu gazele naturale s-a dublat și el, iar implicațiile sunt mai mari decât par la prima vedere. Astfel, producătorii de îngrășăminte sunt afectați, iar unitățile au fost nevoite să-și reducă activitatea în multe cazuri, în întreaga Europă. Mai mult de atât, mai multe țări producătoare, precum Rusia și China, au impus o reducere drastică a exporturilor de îngrășăminte, ceea ce pune o presiune suplimentară pe prețuri.
Inflația, soluție ”originală” pentru problema încălzirii globale?
Pe măsură ce fermierii sunt obligați să folosească mai puține îngrășăminte, și producția de legume și cereale va scădea. Drept urmare, acestea vor deveni tot mai scumpe, ceea ce se va reflecta desigur și în prețul produselor de origine animală. Un preț mai mare al acestora va obliga consumatorii să reducă achizițiile în această zonă și să pună în coșul de consum mai multe produse care nu sunt de origine animală. Cu alte cuvinte, prețurile mai mari vor ”reduce”, obligat-forțat, această piață și, implicit, și emisiile de CO2.
Desigur, ar fi anormal ca produsele din carne sau lactatele să devină accesibile doar consumatorilor cu o situație financiară foarte bună, dar asta nu se va întâmpla prea curând. În paralel, apar tot felul de soluții din zona start-up-urilor de tehnologie, care vin cu produse ce imită foarte bine carnea sau produsele lactate, dar sunt obținute în laborator, fără a avea vreo legătură cu creșterea animalelor. Deocamdată, acestea pot părea soluții ieșite din comun și ciudate, dar, la cum arată viitorul, este posibil ca situația să se schimbe radical în 15-20 de ani.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.