BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Guvernul a stabilit cuantumul sprijinului cuplat vegetal

6 apr. 2017

Vezi ce se întâmplă cu celelalte subvenții din agricultură

Peste 15.000 de fermieri vor putea încasa sprijinul cuplat vegetal. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță că hotărârea privind cuantumul subvenției a fost supusă aprobării guvernului în ședința de pe 5 aprilie. ”S-a lucrat la APIA inclusiv vineri noaptea pentru a putea autoriza la plată toți fermierii. Se vor rezolva problemele pentru cei 15.528 de beneficiari care, în mod normal, trebuia să aducă documentele până la data de 31 martie. I-am așteptat să le depună, astfel încât să avem cifrele exacte pentru a veni în fața guvernului cu actul normativ”, a declarat șeful MADR.

În schimb, 6.994 de fermieri au probleme pe care, în continuare, inspectorii APIA trebuie să le clarifice. ”Nu știm efectiv ce se întâmplă în această categorie în care intră fermierii cu diverse probleme. Fie că și-au mutat conturile bancare dintr-o parte în alta, fie au alte inadvertențe pe care trebuie să și le rezolve”, a mai spus ministrul Daea.

Premierul a anunțat că guvernul vrea să atragă în acest an peste cinci miliarde de euro, fonduri europene., inclusiv bani pentru fermieri. ”Pe agricultură, 97% dintre plățile ce aveau termene pe luna martie au fost făcute, iar 3% nu au fost făcute, din cauza completării greșite a formularelor. În perioada următoare se va corecta și acel procent de 3% și se va ajunge undeva la două miliarde de euro, plăți pentru agricultură”, a declarat primul ministru pentru Mediafax.

Până acum, fermierii care așteaptă sprijinul cuplat vegetal și ajutorul național tranzitoriu sunt singurii care nu au primit banii, având dosarele blocate la plată. Plățile vor fi deblocate odată ce guvernul stabilește, prin hotărâre, cuantumul plăților. Conform Agrointel, autoritățile vor stabili cuantumurile finale pentru măsurile de sprijin dacă suprafețele eligibile vor depăși plafoanele stabilite pentru culturile agricole:

 • Cuantum soia: 335 €/ha
 • Cuantum lucernă: 65 €/ha
 • Cuantum mazăre boabe sau fasole boabe pentru industrializare: 190 €/ha
 • Cuantum cânepă pentru ulei și fibre: 204 €/ha
 • Cuantum orez: 460 €/ha
 • Cuantum cartof sămânță: 970 €/ha
 • Cuantum hamei sau tomate pentru industrializare: 510 €/ha
 • Cuantum sfeclă de zahăr: 610 €/ha
 • Cuantum castraveți pentru industrializare: 6.305 €/ha
 • Cuantum legume cultivate în solarii (tomate, ardei, castraveți, varză, vinete): 3.085 €/ha
 • Cuantum prune, mere, cireșe, vișine, caise, zarzăre pentru industrializare: 310 €/ha
 • Cuantum cartof timpuriu pentru industrializare: 710 €/ha


Șeful MADR a amintit și de subvenția pentru crescătorii de animale. Sprijinul cuplat în zootehnie ar trebui primit de fermierii care ”merită”, a sugerat ministrul agriculturii, amintind de faptul că scopul subvenției din zootehnie este de a îmbunătăți performanțe și genetica animalelor. ”Am creat o structură în Ministerul Agriculturi care analizează impactul acestor forme de sprijin, randamentele, pentru a vedea scopul urmărit și cuantifica, astfel încât să avem convingerea că suntem pe drumul cel bun și să putem duce aceste forme de sprijin în zona meritorie”, a adăugat acesta.

Tinerii fermieri primesc peste 130 de milioane de euro pentru proiectele depuse la AFIR

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a aprobat 3.121 de proiecte depuse de tinerii fermieri, precum și peste 990 de proiecte pentru dezvoltarea micilor ferme, cu o valoare totală de peste 150 de milioane de euro. Tinerii agricultori au depus în sesiunea 2016 4.545 proiecte, din care peste 30% nu au fost acceptate. După rezolvarea contestațiilor, autoritățile au mai admis alte 270 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, în valoare de peste 11 milioane de euro.

Până acum, AFIR a semnat contracte de finanțare pentru submăsura 6.1 cu 2.977 de fermieri tineri, care vor primi sprijin prin Programul național de Dezvoltare Rurală. Aceștia exploatează o suprafață agricolă totală de aproape 18.600 de hectare.

În ceea ce privește micile ferme, AFIR a selectat 992 de proiecte pentru finanțarea prin intermediul submăsurii 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Valoarea totală nerambursabilă a proiectelor depuse în sesiunea 2016 este de peste 15 milioane de euro, iar suprafața totală a exploatațiilor agricole pentru care se acordă sprijinul este de 2.700 de hectare.


A scăzut subvenția pentru motorina în agricultură

Ministerul Agriculturii a explicat și motivele pentru care ajutorul de stat primit de fermieri pentru achiziția de carburant este mai mic. Ajutorul de stat de reducere a accizei pentru motorina în agricultură s-a micșorat din cauza reducerii ratei standard accizei pe 2016, în paralel cu menținerea la același nivel a ratei reduse a accizei, de care beneficiază fermierii. Astfel, diferența mai mică dintre cele două rate ale accizei a dus la scăderea valorii nominale a subvenției de la 1,7975 lei/litru motorină la 1,4185 lei/litru de motorină, conform comunicatului emis de Ministerul Agriculturii.

Mai departe, cuantumul nominal redus vine ca rezultat al intrării în vigoare a prevederilor Codului Fiscal 227/2015, ce menține cota redusă a accizei la un nivel de 21 de euro, conform directivei europene 96/2003.


Crește numărul solicitărilor de sprijin pentru cultivarea tomatelor în sere sau solarii

Autoritățile se apropie ușor-ușor de atingerea obiectivului de cereri pentru înscrierea în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii. MADR a anunțat că până la data de 4 aprilie a primit 6.331 de solicitări, din toate județele.

Cele mai multe solicitări vin din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău și Teleorman. MADR estimează că anula cesta vom avea peste 12.000 de tone de tomate românești, provenite în cele două cicluri de producție, din spații protejate. Programul guvernamental are drept scop sprijinirea producătorilor agricoli din România, pentru asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă.

Mergi sus