Guvernul alocă 4.000 euro/an pentru APIA

Decizie în privința activității Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

O decizie în privința activității Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost luată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Este vorba despre o plată în valoare de 4.000 euro achitată de către minister din bugetul statului, dar și de suma de 60.000 de euro încasată de către agenție la începutul anului în curs.

Pe 19 iulie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe propriul său site un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere publică. Acest proiect are ca scop aprobarea participării Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociației Panta Rhei, care este constituită din agenții de plăți active în domeniul agriculturii. Pentru a fi parte a acestei asociații, demersul necesită achitarea unei taxe anuale de 4.000 euro, din bugetul MADR.

Proiectul are nevoie de aprobare din partea Guvernului și trebuie publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Conform agrointel , se propune o hotărâre pentru modificarea articolului 2 al Hotărârii Guvernului nr. 33/2011, care privește aprobarea participării Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în cadrul Asociației Panta Rhei, formată din agențiile de plăți active în domeniul agriculturii. Această modificare prevede ca Agenția să achite o taxă anuală de 4.000 de euro din bugetul MADR.

Conform proiectului, taxa anuală rezultată din calitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ca membru cu drepturi depline în Asociația Panta Rhei va fi echivalentul în lei a 4.000 de euro și va fi susținută din bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură și vânătoare", titlul "Alte transferuri", articolul 02 "Transferuri curente în străinătate (către organisme internaționale)", alineatul 01 "Contribuții și cotizații la organisme internaționale".

Agențiile de plăți acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii fac schimb de idei și de experieConform sursei menționate, Panta Rhei își propune să coordoneze un grup informal de schimb de experiență și idei între agențiile de plăți acreditate în sectorul fondurilor destinate agriculturii la nivelul Uniunii Europene și organismele lor coordonatoare. Scopul acestui grup este de a facilita implementarea de soluții tehnice informatice pentru optimizarea aplicării Politicii Agricole Comune (PAC), la nivelul UE.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 33/2011, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a fost validată să devină membru cu drepturi depline în cadrul organizației Panta Rhei, o asociație formată din agenții de plăți care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii.

Obligația de a fi membru cu drepturi depline în cadrul organizației Panta Rhei impune tuturor membrilor plata unei cotizații anuale în sumă fixă, stabilită de către grupul de coordonare al organizației și aprobată prin vot de către membrii acesteia. Această cotizație este utilizată în principal pentru sprijinirea cheltuielilor legate de organizarea conferințelor Panta Rhei, care se desfășoară în țara gazdă, conform unui calendar de rotație stabilit.

Înainte de anul 2022, cotizația anuală a fost de 3.000 euro pentru fiecare stat membru, iar contribuția alocată fiecărui stat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a conferințelor a fost de până la 40.000 euro.

În contextul financiar european, luând în considerare efectele inflației asupra economiilor statelor membre și creșterea costurilor implicate în asigurarea desfășurării eficiente a conferințelor Panta Rhei, grupul de coordonare al organizației a propus o majorare a taxei anuale de membru Panta Rhei de la 3.000 euro la 4.000 euro, începând cu anul 2023. De asemenea, contribuția acordată fiecărui stat membru pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a conferințelor ar urma să crească de la 40.000 euro la 60.000 euro.

Între 19 și 21 octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a găzduit la București cea de-a 58-a conferință Panta Rhei, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În cadrul acestei conferințe, prin vot, s-a decis majorarea cotizației anuale de membru al organizației Panta Rhei de la 3.000 euro la 4.000 euro și creșterea contribuției acordate de fiecare stat membru pentru cheltuielile de organizare de la 40.000 euro la 60.000 euro.

În urma aprobării prin vot exprimat de membrii organizației în cadrul sesiunii plenare a celei de-a 58-a conferințe Panta Rhei, desfășurată la București în octombrie 2022, și a majorării contribuției la 60.000 euro, România a beneficiat de rambursarea acestei contribuții majorate în februarie 2023, pentru a acoperi cheltuielile organizării evenimentului.

În urma deciziei luate în cadrul celei de-a 58-a conferințe Panta Rhei desfășurată la București în octombrie 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a beneficiat de o majorare a contribuției la 4.000 euro/an, iar România a primit rambursarea sumei majorate, în valoare de 60.000 euro, în februarie 2023, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a evenimentului.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus