BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Guvernul pregătește un program pentru promovarea produselor românești

15 apr. 2016

Ministrul agriculturii vrea să încurajeze românii să consume mai multe produse locale

Premierul vrea să implementeze un program prin care să promoveze produsele românești pe plan local, spune ministrul agriculturii. Acesta a dat și un exemplu relevant: carnea de oaie, pe care românii o consumă în cantități mici.


În timp ce în țara noastră se consumă 2,5 kilograme de carne de oaie pe an, în Islanda se consumă 22 de kilograme pe an”, spune șeful agriculturii, conform AgroInfo . Dacă românii nu apreciază carnea de oaie, se găsesc însă suficienți doritori în afara granițelor.


Un milion de ovine vor fi exportate în Iordania


România ar putea exporta 4,5 milioane de ovine pe an. Numai Iordania va prelua un milion de ovine, a declarat ministrul Irimescu joi, la un congres dedicat industriei cărnii. România era al treilea crescător de ovine din UE în 2014 și al cincilea producător de cereale.


”Consider că sectorul ovin poate contribui cu jumătate de miliard de euro la exportul de produse agroalimentare românești. Într-adevăr anul trecut am ieșit pe minus cu aproape 100 de milioane de euro, după ce în anii 2013 și 2014 am avut o balanță pozitivă pentru că s-au exportat masiv cereale. Mi-aș dori să nu mai depindem de exportul de cereale și să mergem pe produse cu valoare adăugată foarte mare. Una este să exporți cereale cu 120-130 de euro pe tonă și alta carne cu 1.500 — 3.000 de euro pe tonă. Trebuie să facem eforturi cât mai mari să ieșim pe piețele internaționale", a declarat ministrul, citat de Agerpres.


Produsele agroalimentare, în deficit


Anul trecut țara noastră a trimis la export peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, cu 4,6% mai mult ca în 2014, dar condițiile comerciale externe și creșterea importurilor la 8.5 milioane de tone de produse agroalimentare au dus la un deficit. O soluție ar putea fi și creșterea consumului intern de produse românești. Proiectul susținut de fermieri și de producători se află în dezbatere la Comisia pentru Agricultură.


În același timp, fermierii români fi reprezentați de 15 organizații profesionale sau interprofesionale în Uniunea Europeană. Pentru aceasta, autoritățile vor aloca 2,8 milioane de lei de la buget. Suma va acoperi atât cotizațiile anuale la organizațiile europene, cât și maxim 30% din costul serviciilor de traducere.

Mergi sus