BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Importăm tot mai multe produse agroalimentare. Exportăm tot mai puțin

23 aug. 2016

Deficitul balanței comerciale pentru primele 5 luni e cu aproape jumătate de miliard de euro mai mare decât în 2015

România exportă din ce în ce mai puține produse agroalimentare, dar importă din ce în ce mai mult. Cel puțin asta arată datele oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la solicitarea Agerpres. După primele 5 luni ale anului 2016, deficitul balanței comerciale pentru produse agroalimentare s-a adâncit la aproape 570 de milioane de euro. Principala cauză o reprezintă reducerea cu 6,6% a exporturilor. În același timp, importurile de produse agroalimentare au crescut cu 13%.


Deficitul este cu peste 421 de milioane de euro față de aceeași perioadă a anului trecut. ”România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1.913,7 milioane de euro, în timp ce importurile au urcat până la 2.483,3 milioane de euro. Saltul e determinat exclusiv de sporirea achizițiilor de produse agroalimentare din zona intracomunitară”, se arată în comunicatul MADR.


Tutunul a adus cele mai mari încasări la export


Cele mai mari încasări au venit din exporturile de grâu, porumb și țigări. România a trimis în spațiul UE țigări în valoare de 354 de milioane de euro, 2 milioane de tone de grâu, pentru peste 345 de milioane de euro și 1.063 de milioane de tone de porumb, pentru care țara noastră a primit peste 270 de milioane de euro. Totodată, au crescut și exporturile de semințe de floarea soarelui, bovine, ovine și caprine, carne de porc și preparate alimentare.


Au scăzut însă exporturile de ulei de floarea soarelui (mai puțin cu aproape 30 de milioane de euro), orz (minus 27 de milioane de euro), soia (în scădere cu peste 7 milioane de euro), semințe de rapiță (-2,5 milioane de euro) și carne de pasăre (o scădere de 6,5 milioane de euro). În ceea ce privește importurile, lideri sunt produsele de patiserie, brutărie sau biscuiți, carne de porc și preparate alimentare. Tendința este de majorare a ponderii importurilor pentru majoritatea produselor agroalimentare, cu excepția șroturilor de soia, porumbului și semințelor de floarea soarelui.

Mergi sus